ΗΠΑ- Επέστρεψαν 60 αρχαία αντικείμενα στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ περίπου 60 αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής της χώρας από το 2003 ως το 2011 και τα οποία θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, που άνοιξε και πάλι τον Φεβρουάριο, έπειτα από 12 χρόνια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αντικείμενα αυτά εκτέθηκαν σήμερα στο προξενείο του Ιράκ στην Ουάσινγκτον προτού σταλούν στη Βαγδάτη. Μεταξύ αυτών είναι ένα κεφάλι Λαμάσου των Ασσυρίων, ενός ταύρου με ανθρώπινο κεφάλι, που χρονολογείται από το 700 π. Χ. και η αξία του εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Το κεφάλι εκλάπη από το παλάτι του βασιλιά της Ασσυρίας Σαργών Β’ στη Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, όπου πρόσφατα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν πολλά αρχαία αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα κεφάλι σαν κι αν αυτό που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατασχέθηκε το 2008 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε σταλεί από έναν έμπορο τέχνης από το Ντουμπάι, ο οποίος διακινούσε σε όλο τον κόσμο έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το Ιράκ. Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε και πάλι τις πύλες του στα τέλη Φεβρουαρίου έπειτα από δώδεκα χρόνια συνεχών προσπαθειών στη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη χώρα σχεδόν το ένα τρίτο των 15.000 αντικειμένων που είχαν λεηλατηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Η UNESCO για την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ