ΗΠΑ: Εισηγμένη εταιρία πούλησε τεχνολογία αιχμής στην εταιρεία που κατασκευάζει τους ρωσικούς S-400

Με τη βοήθεια προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας κατασκευάζονται οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, αφού μια εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ,  αγνοώντας την απαγόρευση εξαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία, προσέφερε στην εταιρία που κατασκευάζει αυτούς τους πυραύλους εξοπλισμό δικτύωσης υπολογιστών.

Ως αντίποινα στην προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, η Ουάσινγκτον επέβαλε εμπάργκο στην εταιρία MMZ Avangard την κρατική εταιρεία που κατασκευάζει πυραύλους για ένα από τα πιο εξελιγμένα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα της Ρωσίας, το σύστημα αεράμυνας S-400. Παρά την απαγόρευση, η εισηγμένη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, η Extreme Networks (EXTR.O), παρείχε στην MMZ Avangard εξοπλισμό δικτύωσης υπολογιστών για τα συστήματα πληροφορικής των γραφείων της, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με εταιρικά αρχεία που είδε το Reuters, καθώς και με συνεντεύξεις που έκανε το πρακτορείο με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Σε δήλωσή της στο Reuters, η Extreme είπε ότι με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδει το το πρακτορείο ειδήσεων, πιστεύει πως μπορεί πράγματι να έχει πωληθεί ο εξοπλισμός αυτός στην MMZ Avangard, με τη μεσολάβηση ενός παρένθετου αγοραστή.

Η Extreme είπε ότι ο εξοπλισμός πουλήθηκε εν αγνοία της. Πρόσθεσε, χωρίς όμως να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι ένας μεσάζων στη Ρωσία είναι «συνένοχος» στην προμήθεια των προϊόντων της, η οποία έγινε μέσω μιας εταιρείας- βιτρίνα. Η Extreme είπε ότι αναφέρει τα ευρήματά της για αυτές τις πιθανές πωλήσεις στις αρχές των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι τόσο αυστηρές στην υπόθεση των S-400 που απέκλεισαν την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, από το κοινό πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019, επειδή η κυβέρνηση αγόρασε το σύστημα S-400.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ