ΗΠΑ – Δημοκρατικοί: Οι γκάφες του Τζο Μπάιντεν διαδέχονται η μια την άλλη – ΒΙΝΤΕΟ

Μπέρδεψε τους κινέζους ηγέτες, ανήγγειλε ότι διεκδικεί άλλο αξίωμα… οι γκάφες του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είναι αλλεπάλληλες κι αναζωπυρώνουν τις αμφιβολίες για τη διανοητική του κατάσταση, καθώς πλησιάζουν ψηφοφορίες – κλειδιά στην εσωκομματική αναμέτρηση.

«Λέγομαι Τζο Μπάιντεν, είμαι υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την αμερικανική Γερουσία», εκστόμισε προχθές Δευτέρα ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νότια Καρολίνα.

Ο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής για πάνω από 35 χρόνια — από το 1973 ως το 2009.

Το βίντεο του συγκεκριμένου αποσπάσματος της ομιλίας του έκανε ήδη τον γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας κοροϊδευτικά σχόλια. Ακόμη περισσότερο επειδή αυτή τη γκάφα ακολούθησε άλλη μία. Στην ίδια ομιλία, φάνηκε να καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν είτε τον ίδιο, ή τον «άλλο Μπάιντεν», μασώντας την τελευταία λέξη.

Επίσης προχθές Δευτέρα, σε άλλη παρέμβασή του στη Νότια Καρολίνα, ο Τζο Μπάιντεν καυχήθηκε για τις προσπάθειές του, όταν ήταν ακόμη δεξί χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό να πειστεί η Κίνα, της οποίας πρόεδρος ήταν τότε ο Σι Τζινπίνγκ, να ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2015.

Αλλά αντί του Σι Τζινπίνγκ, αναφέρθηκε στον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο οποίος είχε πεθάνει προ πολλού — το 1997 — και είχε εγκαταλείψει την εξουσία ήδη το 1992.

«Εγώ ήμουν εκείνος που αφού συναντήθηκε με τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, υποστήριξε ότι η Κίνα θα εντασσόταν στη συμφωνία αν της ασκούσαμε πίεση», είπε.

Για καιρό φαβορί στις δημοσκοπήσεις, όμως πλέον σε καθαρή πτώση, στη δεύτερη θέση, ο Τζο Μπάιντεν παίζει τα ρέστα του το Σάββατο, στην τέταρτη εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου τους, στη Νότια Καρολίνα.

Ελπίζει να επικρατήσει σε αυτή την αναμέτρηση για να αφήσει πίσω τα οδυνηρά αποτελέσματα στην Άιοβα και στο Νιου Χάμσιρ και να ενισχύσει τη θέση του ενόψει «Σούπερ Τρίτης», την ερχόμενη Τρίτη 3η Μαρτίου, όταν οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν σε 14 πολιτείες, μετά το ενθαρρυντικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα στη Νεβάδα, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση το Σαββατοκύριακο.

Αναμενόταν με ενδιαφέρον η παρουσία του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών το βράδυ της Τρίτης [το πρωί σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας], καθώς ενδέχεται να δεχθεί ερωτήσεις για τις γκάφες του.

Ήδη, τα ολισθήματα του πρώην αντιπροέδρου προκάλεσαν αντιδράσεις από πλευράς υποστηρικτών του, αντιπάλων του, αλλά και του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς μολονότι ο Μπάιντεν είναι γνωστός για τις γκάφες του είδους εδώ και χρόνια, αυτές είναι πολύ πιο ανησυχητικές και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν πολύ πιο δαπανηρές τώρα για τον πολιτικό που καθώς πλησιάζει τα 80 του χρόνια διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

«Είναι τόσο θλιβερό», έκρινε ο Σον Κινγκ, αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, υποστηρικτής του 78χρονου Μπέρνι Σάντερς, σε ανάρτησή του στο Twitter, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει μεγάλη απήχηση.

«Ειλικρινά εύχομαι να αποσυρόταν και να μην υπέβαλε τον εαυτό του στις κακουχίες αυτής της εκστρατείας» για τον Λευκό Οίκο, πρόσθεσε παραθέτοντας το βίντεο με τα φραστικά ολισθήματα του Μπάιντεν.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του:

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ