ΗΠΑ: Ανησυχία από κοινές υπερπτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών Ρωσίας – Κίνας

Ένταση προκάλεσε στον εναέριο χώρο της Νοτιοανατολικής Ασίας κοινή άσκηση με στρατηγικά βομβαρδιστικά που πραγματοποίησαν  Ρωσία και Κίνα, γεγονός που εκτός από τη στρατιωτική κινητοποίηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, προκάλεσε και την ανησυχία της Ουάσινγκτον, η οποία έκανε λόγο για “ευθυγράμμιση” των δύο χωρών.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εν λόγω άσκηση δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης Μόσχας – Πεκίνου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε νωρίτερα την κοινή περιπολία, η οποία όπως είπε διήρκεσε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το σενάριο περιλάμβανε κοινή πτήση ρωσικών Tu-95 και κινεζικών Xian H-6. Πρόκειται για τύπο μεγάλων, στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Είναι τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και της Ρωσίας, αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε ότι η εν λόγω άσκηση διεξάγεται ενώ πλησιάζει προς το τέλος της, το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

“Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων. “Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της, ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της”, είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος  αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν ότι η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Δεν είναι σαφές αν τα γυμνάσια σχεδιάστηκαν για να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τις συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες ,Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και σήμερα συνάντησε τους ηγέτες της  Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας -με τις ΗΠΑ έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad. Είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής της ομάδας, που γίνεται δια ζώσης, μετά την πανδημία.

Ο Μπάιντεν τόνισε στη διάρκεια του ταξιδιού, που σκοπός του ήταν εν μέρει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και εταίρους τους στην ώθηση για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή στην Περιοχή  Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή.  Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια και στο παρελθόν περιλαμβανομένης αυτής που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν η πρώτη κοινή μεγάλου βεληνεκούς αεροπορική περιπολία τους στην περιοχή από το 2019. Τον Αύγουστο, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίνα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις πως η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας, κυρώσεων  παρόμοιων με ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έχουν λάβει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της Μόσχας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ