ΗΠΑ: 54 μέλη της Γερουσίας καλούν τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας παρότρυνε χθες Τρίτη τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για ζητήματα που άπτονται κυρίως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα 54 από τα 100 μέλη της αμερικανικής άνω Βουλής υπέγραψαν επιστολή στην οποία προσάπτουν στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυταρχική παρέκκλιση, περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης, φίμωση μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνησή του, φυλάκιση δημοσιογράφων και διωγμό ανεξάρτητων δικαστικών, μεταξύ άλλων.

«Σας προτρέπουμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι πρέπει να τερματίσουν αμέσως την πάταξη κάθε διαφωνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική πορεία τους», τονίζεται στο κείμενο.

Η Άγκυρα προσμένει βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον επί προεδρίας Μπάιντεν, μετά την επιβολή κυρώσεων πέρυσι από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, σύμμαχό τους στο NATO, εξαιτίας της αγοράς ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Άγκυρας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν προχώρησε σε σχεδόν 300.000 συλλήψεις και εκκαθαρίσεις 150.000 και πλέον δημοσίων λειτουργών, εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, δεκάδες αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί φυλακίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ