ΗΠΑ: Η Ρωσία περικυκλώνεται στη Βαλτική

Σε δύσκολη θέση θα περιέλθει η Ρωσία, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αρχηγός του Κοινού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, ο οποίος επισκέπτεται τη Στοκχόλμη.

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες και οι δύο έχουν μεγάλες ακτές στη Βαλτική Θάλασσα, θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα βαφτεί στα χρώματα του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση μικρές μόνο λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις του Καλίνινγκραντ και της Πετρούπολης (Πόλη του Αγίου Πέτρου).
Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι αιτήσεις τους προσέκρουσαν στο βέτο της Τουρκίας.

«Έτσι, από τη ρωσική οπτική γωνία αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο στρατηγός Μάιλι.
«Η Βαλτική (Θάλασσα) μεγάλης στρατηγικής σημασίας, είναι μια από τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, την Σουηδή πρωθυπουργό και τον Σουηδό υπουργό Άμυνας, ενόψει των ετήσιων γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, γυμνασίων στα οποία συμμετέχουν συνήθως η Σουηδία και η Φινλανδία.


Οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τελικά απέφεραν αυτό που φοβόταν η Μόσχα και αυτό για το οποίο η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Δηλαδή την επέκταση του ΝΑΤΟ, ωσ τα σύνορά της. Αυτό υποτίθεται ότι ήθελε να αποτρέψει ο πρόεδρος Πούτιν και γι’ αυτό διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει,  αν η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τη στρατιωτική υποδομή στα νέα σκανδιναβικά μέλη της. Αυτός ο ισχυρισμός στην ουσία αποδυναμώνει το αρχικό επιχείρημα του Κρεμλίνου για την εισβολή.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον περιέγραψε τη στρατιωτική επίσκεψη των ΗΠΑ ως μια απτή απόδειξη των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ίδια και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο όταν επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον τον Μάιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ