Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα εκφράζει την πίστη του στον βασιλιά Αμπντάλα και το Σύνταγμα – Ποιος είναι ο πρώην διάδοχος

Την πίστη του στο Σύνταγμα της χώρας του δήλωσε ο αποξενωμένος ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας σε επιστολή που υπέγραψε διαβεβαιώνοντας ότι “εναποθέτει τον εαυτό του στα χέρια της αυτού μεγαλειότητας” μετά τον “κατ’ οίκον περιορισμό του” από το Σάββατο και τη σύλληψη 14-16 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, που κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να «πλήξουν την ασφάλεια του βασιλείου», το οποίο θεωρείται ένας «λιμένας σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή.

Η επιστολή του πρίγκιπα Χάμζα

“Θα παραμείνω πιστός στο Σύνταγμα του αγαπημένου Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και πάντα θα βοηθώ και θα στηρίζω τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχό του” έγραψει ο πρίγκιπας Χάμζα σε αυτήν την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι το βράδυ της Δευτέρα. Σημειώνεται πως ο πρώην διάδοχος του θρόνου υπέγραψε την επιστολή μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρίγκιπα Χασάν, τον θείο του βασιλιά και με άλλους πρίγκιπες νωρίτερα σήμερα. “Τα συμφέροντα της πατρίδας πρέπει να παραμείνουν πάνω από όλα. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό του βασιλιά, στην προσπάθειά του να προστατεύσει την Ιορδανία και τα εθνικά συμφέροντά της” πρόσθεσε στην επιστολή του.

Η κατ’ οίκον κράτηση – Το μπαράζ συλλήψεων

Το Σάββατο σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δήλωνε ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί του Σαββάτου στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι “δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω” και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους. Διαβεβαίωσε ότι δεν πήρε μέρος σε καμία συνωμοσία και τόνισε ότι “δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας” των Αρχών στη χώρα του.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, ο στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα “να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου”.

“Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης” αντέτεινε ο Χάμζα στο βίντεο, στο οποίο εκφραζόταν στα αγγλικά, εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές “χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται”. Μεταξύ των άλλων ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε πως οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ. “Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας”, πρόσθετε.

Ακολούθησε μπαράζ συλλήψεων όπου υπό κράτηση τέθηκαν 14-16 άνθρωποι.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Χάμζα

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της Αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα τους Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον δικό του γιο, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ