Independent: 4 οι επιλογές της Ελλάδας, αλλά καμία δεν είναι καλή

Τις επιλογές που έχει τώρα η Ελλάδα εξετάζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο πρώην τραπεζίτης και νυν συγγραφέας Satyajit Das, υποστηρίζοντας πως καμία από αυτές δεν είναι καλή.

Στην πρώτη επιλογή η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει υπαναχωρήσεις: στην ωριμότητα των δανείων, ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων επεκτείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους, κάνει παραχωρήσεις στα επιτόκια, το χρέος μπορεί να αντικατασταθεί από ομόλογα και ένα κουπόνι που συνδέεται με την ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να υποστηρίζει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και η μισητή τρόικα μετονομάζεται, για να απομακρυνθεί η απεχθής σχέση με το παρελθόν. Παρά την μείωση της αξίας του χρέους, η ΕΕ και οι δανειστές αποφεύγουν μια πολιτικά δύσκολη υποτίμηση της αξίας του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι έχει εκπληρώσει την εντολή του λαού να σταθεί απέναντι στην ΕΕ και τη Γερμανία και ανακτάται ξανά η ελληνική κυριαρχία και υπερηφάνεια.

Στην πραγματικότητα, έχουν σημειωθεί μικρές αλλαγές. Υπό αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα σε 6-12 μήνες, αντιμετωπίζοντας τα ίδια θέματα.

Στη δεύτερη επιλογή, η Ελλάδα χρεοκοπεί αλλά παραμένει στη ζώνη του ευρώ: Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την απόσυρση της χρηματοδότησης. Η φυγή κεφαλαίων επιταχύνεται, απαιτώντας έλεγχο των κεφαλαίων. Η ελληνική κυβέρνηση μένει χωρίς προφανή πηγή χρηματοδότησης, εκτός από ένα παράλληλο νόμισμα. Η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη δεδομένου ότι χρησιμοποιεί το ευρώ. Η ΕΕ και οι δανειστές σημειώνουν σημαντικές απώλειες στα δάνειά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Οι σχέσεις Σόιμπλε-Βαρουφάκη είναι καλύτερες απ’ όσο νομίζετε

Die Linke: Ορθές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις

Bild: Ο Βαρουφάκης αισθάνεται προσβεβλημένος…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ