Ίλον Μασκ: Η προσφορά για την εξαγορά του Twitter και το “μέλλον του πολιτισμού”

Επικαλούμενος το μέλλον του πολιτισμού ο Ίλον Μασκ προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρόταση που έκανε για εξαγορά του Twitter, καθώς διαφαίνεται ότι η προσφορά του θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της πλατφόρμας, αλλά και των μεγαλομετόχων.

Ο Μασκ είπε ότι δεν έκανε την πρόταση ως επιχειρηματική κίνηση με στόχο το κέρδος, “για τα λεφτά”, αλλά “για το μέλλον του πολιτισμού”. Λίγο νωρίτερα, ο μεγαλομέτοχος του Twitter πρίγκιπας Αλουαλήντ Μπιν Ταλάλ, επιχείρησε να φρενάρει την πτώση της μετοχής που προκάλεσε η προσφορά του Μασκ, λέγοντας ότι αυτή “δεν ήταν αρκετά υψηλή. Η τιμή που πρότεινε ο Μασκ ήταν 54,20 δολάρια η μία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter συνεδριάζει αύριο (Πέμπτη) για να εξετάσει την πρόταση. Λέγεται όμως ότι θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την επιθετική εξαγορά με το λεγόμενο “δηλητηριώδες χάπι”, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόφαση με την οποία θα απαγορεύεται στον Μασκ να αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρία, όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή, στην εφημερίδα Wall Street Journal.  Ο Μασκ έχει σήμερα το 9% των μετοχών της πλατφόρμας, αλλά και 80 εκατομμύρια ακολούθους σε αυτήν.

Λίγο μετά την αρχική του προσφορά και αφού διαπίστωσε την επιφυλακτικότητα που αυτή προκάλεσε προς κάθε κατεύθυνση, δήλωσε ότι έχει και “Plan B”, αν η αρχική του πρόταση δε γίνει δεκτή. Πάντως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλήντ Μπιν Ταλάλ ήταν κατηγορηματικός ότι τα 54,20 δολάρια το κομμάτι που πρόσφερε ο Μασκ δεν είναι καλή τιμή και δεν πλησιάζει την “εγγενή τιμή” μετοχή της πλατφόρμας.

Μιλώντας στη Διάσκεψη TED2022, στο Βανκούβερ, ο Μασκ υπερασπίστηκε την πρότασή του. Είπε ότι αυτό που θέλει να πετύχει με την “ιδιωτικοποίηση” του Twitter είναι να το κάνει “κάστρο ελευθερίας του λόγου”. Υποστήριξε ακόμα ότι η βαθύτερη πρόθεσή του είναι “να έχει το κοινό μια δημόσια πλατφόρμα, την οποία θα εμπιστεύεται, στην οποία θα έχουν θέση όλοι και που θα είναι σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού”.

Ο Chris Anderson του TED 2022 αμφισβήτησε κατά πόσον ο Μασκ μπορεί να πληρώσει το τίμημα που προσέφερε. Ο βαθύπλουτος Μασκ (σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική του περιουσία φτάνει τα 274 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο) δεν είναι σαφές αν μπορεί πράγματι να πληρώσει το ποσό που προσέφερε, και αυτό γιατί πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία δεν είναι εύκολο να ρευστοποιηθούν. Για το λόγο αυτό, ο Anderson τον ρώτησε εάν έχει «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Η ορολογία ήταν προφανές ότι αφορούσε στο διάσημο tweet με το οποίο ο Μασκ ανήγγειλε ότι θα “ιδιωτικοποιήσει” την Tesla, κάτι που αργότερα του προκάλεσε προβλήματα.
“Έχω αρκετά περιουσιακά στοιχεία. Μπορώ να το κάνω, εάν δοθεί η ευκαιρία”, περιορίστηκε να δηλώσει αυτή τη φορά ο Μασκ. Πάντως υπεραμύνθηκε της πρότασής του για “ιδιωτικοποίηση” της Τέσλα, λέγοντας ότι κι εκείνη η “χρηματοδότηση ήταν όντως εξασφαλισμένη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ