Ηλιακή καταιγίδα “χτυπά” σήμερα την Γη

Ηλιακή καταιγίδα θα “χτυπήσει” σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, τη Γη προκαλώντας μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα G1.

Οι μετεωρολόγοι στο Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (SWPC) έκαναν την πρόβλεψη αφού παρατήρησαν ότι «αέριο υλικό ρέει από μια νότια τρύπα στην ατμόσφαιρα του ήλιου», σύμφωνα με το Spaceweather.com

Οι στεφανιαίες τρύπες είναι περιοχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου όπου το ηλεκτρισμένο αέριο (ή πλάσμα) του άστρου μας είναι ψυχρότερο και λιγότερο πυκνό, αναφέρει το Livescience.

Σε πλανήτες με ισχυρά μαγνητικά πεδία, όπως ο δικός μας, αυτό το μπαράζ ηλιακών υπολειμμάτων απορροφάται, πυροδοτώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες. Αυτά τα σωματίδια απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή φωτός για να δημιουργήσουν πολύχρωμα σέλας, παρόμοια με αυτά που αποτελούν το Βόρειο Σέλας.

Η καταιγίδα θα είναι ασθενής. Αυτό το περιστατικό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακοπές ρεύματος στα συστήματα πλοήγησης GPS, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τα ταξίδια μικρών αεροσκαφών και πλοίων. Πέραν τούτου όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ηλιακή καταιγίδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ