Ιαπωνία: Εγκρίθηκε η επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα

Η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ενέκρινε την βασική ασφάλεια ενός αντιδραστήρα, καθώς η χώρα προχωρά προσεκτικά στην επανεκκίνηση του τομέα μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η απόφαση θα δώσει ώθηση στην ηλεκτρική εταιρεία Shikoku, η οποία βασιζόταν στο μοναδικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας που είχε στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στην πόλη Ικάτα, για περίπου το 40% της ηλεκτρικής της παραγωγής προτού η καταστροφή του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων της χώρας.

Για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο  Άμπε, η επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας, που παρήγαγε περίπου ένα τρίτο του ηλεκτρικού της Ιαπωνίας πριν τη Φουκουσίμα, είναι βασικός παράγοντας στην αναζωογόνηση της οικονομίας μετά από δύο δεκαετίες αναιμικής ανάπτυξης.

Η έγκριση αποτελεί την πρώτη από τρεις που χρειάζονται πριν η αρχή δώσει την τελική έγκριση. Η συναίνεση των τοπικών αρχών, που θεωρείται δεδομένη, είναι επίσης αναγκαία μαζί με τους ελέγχους λειτουργικότητας.

Ο αντιδραστήρας Ικάτα νούμερο 3 βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο στη νήσο Σικόκου, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 και έχει δυνατότητα παραγωγής 890 μεγαβατώρων. Το μέλλον των άλλων δύο αντιδραστήρων παραμένει άγνωστο, καθώς ένας έχει φτάσει το όριο λειτουργίας των 40 ετών, και αυτός μαζί με τον δεύτερο δεν έχουν άδειες επαναλειτουργίας, καθώς η Shikoku δεν έχει υποβάλλει τέτοιες αιτήσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Κοινή γραμμή Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ