Η ζωή του Σνόουντεν στη Ρωσία

Η ζωή του Σνόουντεν στη Ρωσία

Βγαίνει ελάχιστα έξω και πάντα με διαφορετική εμφάνιση. Αλλοτε με γυαλιά, άλλοτε χωρίς, με μούσια ή ξυρισμένος με τραγιάσκα ή κουκούλα και κυρίως τη νύχτα, για να μπορεί να αισθάνεται πιο ελεύθερος. Συνήθως μένει κλεισμένος στο διαμέρισμά του, μελετά Ρωσικά και μυείται στους Ρώσους συγγραφείς. Και πάντα είναι υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών.

Αυτή είναι η νέα ζωή του πρώην τεχνικού της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν στη Ρωσία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν τυλιγμένη στην ομίχλη.

Ο Σνόουντεν απέφευγε να κυκλοφορεί τόσο επειδή φοβόταν για τη ζωή του, όσο και επειδή οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών έχουν γίνει η σκιά του, αφήνοντάς του ένα αίσθημα «ελεύθερου πολιορκημένου», σύμφωνα τουλάχιστον με τον αμερικανικό Τύπο που αρέσκεται να παρουσιάζει τη ζωή του στη Ρωσία ως «φυλακή». Ο ίδιος βέβαια, όπως και ο πατέρας του που τον επισκέφθηκε πρόσφατα, δηλώνει «πολύ ευχαριστημένος» με τη νέα ζωή του, την οποία προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική. Σε αυτό το πλαίσιο της… φυσικότητας ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο του, Ανατόλι Κουτσέρενα, ότι ο Σνόουντεν βρήκε δουλειά σε έναν ρωσικό ιστότοπο  χρειάζεται εξάλλου και τα χρήματα, καθώς μέχρι τώρα συντηρείται από δωρεές διαφόρων οργανισμών.

«Ο Εντουαρντ ξεκινά δουλειά τον Νοέμβριο» (συγκεκριμένα από χθες), δήλωσε ο δικηγόρος αρνούμενος να αποκαλύψει το όνομα της ιστοσελίδας για λόγους ασφαλείας. Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε θύελλα σεναριολογίας για το ποια είναι αυτή η ιστοσελίδα. Η μόνη που δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο πρώην τεχνικός της NSA θα εργαστεί γι’ αυτήν ήταν η ιστοσελίδα Vkontakte, της οποίας ο ιδρυτής Πάβελ Ντουρόφ είχε εκφράσει από το καλοκαίρι κιόλας την επιθυμία του να «γίνει ο Σνόουντεν μέρος της δυνατής ομάδας των προγραμματιστών της Vkontakte».

Εκτός όμως από τη δουλειά, ο «πρόσφυγας» Σνόουντεν έχει αρχίσει να ξεμυτίζει και στο φως της ημέρας. Πρόσφατα, η ιστοσελίδα Life News δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του, μία σε σούπερ μάρκετ στη Μόσχα και μία να απολαμβάνει μια βαρκάδα στον ποταμό Μόσχοβα, μπροστά από τον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στο κέντρο της Μόσχας. Ο δικηγόρος του επιβεβαίωσε ότι και στις δύο φωτογραφίες ήταν ο πελάτης του.

Ο Κουτσέρενα εκτός από τα νομικά ζητήματα παίζει και τον ρόλο του… μέντορα. Οι δυο τους συναντούνται συχνά ο μόνος άλλος άνθρωπος που είναι συνεχώς μαζί του είναι η Σάρα Χάρισον, δημοσιογράφος και στενή συνεργάτιδα του Τζούλιαν Ασάνζ- και μιλούν για τα πάντα, για τον ρωσικό πολιτισμό, τις παραδόσεις αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας.

Ο Σνόουντεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρωσικό πολιτισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, και κάνει μαθήματα Ρωσικών 4 ώρες την ημέρα. Και ήδη καταφέρνει να μιλήσει λίγο. Επίσης έχει λατρέψει τον Ντοστογιέφσκι και πρόσφατα τελείωσε το «Εγκλημα και Τιμωρία», ενώ τώρα διαβάζει τους «Αδελφούς Καραμαζώφ».

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ