Η Τσεχία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες

Η Τσεχία δεν πρέπει να υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Μπάμπις, απορρίπτοντας το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων μέσω υποχρεωτικών ποσοστώσεων και απειλώντας με την ανάληψη νομικής δράσης εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα.

Η Πράγα αντιτίθεται στο σύστημα της ΕΕ για την ανακατανομή βάσει ποσοστώσεων των αιτούντων άσυλο, αλλά δεν έχει μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που το αμφισβητούν νομικά. Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει εξάλλου ένα δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν εγκρίνουν ή όχι το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων.

Οι ποσοστώσεις συμφωνήθηκαν από την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί απόλυτα σαφές εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να αναγκάσουν κράτη να υποδεχθούν πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους.

Ο κ. Μπάμπις ανέφερε ότι αντιτίθεται και στην υπόσχεση του Πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα η χώρα να υποδεχθεί 80 Σύρους μετανάστες, που βρίσκονται σε έναν καταυλισμό στην Τουρκία.

Η τοποθέτηση του ταυτίζεται με εκείνη του Προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η Πράγα πρέπει να αρνηθεί να υποδεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαπραχθούν στο έδαφος της χώρας «βάρβαρες επιθέσεις» όπως αυτές των τελευταίων μηνών στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Ο αντιπρόεδρος της Τσεχίας ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει μεταβληθεί αφότου η ΕΕ συνήψε τη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Στο άρθρο του, ο κ. Μπάμπις εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα εάν αθετήσει το σύστημα των ποσοστώσεων, το οποίο χαρακτήρισε «ανόητο και παράλογο».

«Ακόμη κι αν επιβληθούν, η Δημοκρατία της Τσεχίας θα δώσει μάχη εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των ενδεχόμενων κυρώσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβας στο ζήτημα των προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Οι απειλές του Ερντογάν και η απάντηση της Ευρώπης – ΒΙΝΤΕΟ

Αστυνομικός συνελήφθη στις ΗΠΑ για σχέσεις με τους τζιχαντιστές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ