Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να συνδράμει στη θεραπεία της κατάθλιψης, καθώς μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη στον κόσμο που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη επιτυχία αν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή όχι,οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας.

Ένας υπολογιστής -με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου μηχανικής μάθησης που αναλύει τη δραστηριότητα στα εγκεφαλογραφήματα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη (ιδιαίτερα τα λεγόμενα «κύματα άλφα»)- μπορεί με επιτυχία να προβλέψει την επάρκεια της φαρμακευτικής θεραπείας. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως τα φάρμακα να αποτελούν πανάκεια καθώς έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλές περιπτώσεις ασθενών στις οποίες τα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν λειτουργήσει.

Πάρα πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καθόλου ή ανταποκρίνονται σε πολύ μικρό βαθμό στα αντικαταθλιπτικά, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες, όπως επιδείνωση της κατάστασης τους. Μόλις το ένα τρίτο περίπου των ασθενών-περίπου το 30%-αντιδρούν θετικά στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο και εμφανίζουν γρήγορα βελτίωση της κατάστασής τους. Το χρονικό διάστημα στο οποίο ο γιατρός μπορεί να καταλάβει αν ένας ασθενής ανταποκρίνεται σε ένα φάρμακο είναι τουλάχιστον δύο μήνες ,ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν χρειαστεί μακροχρόνια παρακολούθηση,ώστε να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο.

Επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology” ήταν οι καθηγητές ψυχιατρικής Μαντουκάρ Τριβέντι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου UT Southwestern του Τέξας και Αμίτ Έτκιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Αυτό που έκαναν ήταν να μελετήσουν για 16 εβδομάδες 309 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη, που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία πήρε αντικαταθλιπτικό σερτραλίνη (Zoloft) και η άλλη ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Το «έξυπνο» σύστημα SELSER που είχαν αναπτύξει κατάφερε να προβλέψει επιτυχώς ποιοι ασθενείς θα ωφελούνταν από τα αντικαταθλιπτικά μέσα στο επόμενο δίμηνο και ποιοι όχι. Επιτυχής ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη για άλλες τρεις ομάδες ασθενών.

Στόχος των ερευνητών είναι να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της νέας τεχνικής με μια μεγαλύτερη έρευνα που θα διενεργήσουν, προκειμένου να ζητήσουν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), την έγκριση για τη μέθοδΌ τους και την ανάπτυξη μιας διεπαφής τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα ενσωματωθεί στα μηχανήματα των εγκεφαλογραφημάτων. Αυτό θα επιτρέψει μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία της κατάθλιψης στο μέλλον.

Πηγή:reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ