Η σύζυγος του “Έλ Τσάπο” θα ομολογήσει – Οι έρευνες, το καρτέλ και η χολιγουντιανή απόδραση του Γκουσμάν

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, η σύζυγος του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αναμένεται την Πέμπτη να εμφανιστεί στο δικαστήριο και να παραδεχθεί τον ρόλο της στις εγκληματικές δραστηριότητες του συζύγου της. Αναμένεται να ομολογήσει ότι βοηθούσε τον “Ελ Τσάπο” στη διεύθυνση της αυτοκρατορίας του και με΄τα τη σύλληψή του στο να δραπετεύσει από μια υψηλής ασφαλείας φυλακή στο Μεξικό.

Η 31χρονη συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Αεροδρόμιο στην Ουάσινγκτον, έπειτα από έρευνες των αμερικανικών αρχών που κράτησαν περίπου δύο χρόνια. Οι αρχές επικεντρώθηκαν στον ρόλο της ως συνεργός του συζύγου της, στο διαβόητο καρτέλ Σιναλόα. Το πρώην μοντέλο μετά τη σύλληψη του άνδρα της, συνέχισε να ταξιδεύει μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό ανενόχλητη.

Ο «Ελ Τσάπο» κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο του 2019 σε πολύκροτη δίκη στο Μπρούκλιν για διάφορα αδικήματα. Του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή τριάντα ετών κάθειρξης. Την εκτίει στη φυλακή Supermax στην πόλη Φλόρενς, στην πολιτεία Κολοράντο.

Οι εισαγγελείς στη δίκη του συζύγου της προσέφεραν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι – όπως πολλές από τις ερωμένες του – εντάχθηκε βαθιά στην εγκληματική του δραστηριότητα, συχνά τον βοηθούσε να στέλνει μηνύματα στον πατέρα της, Inés Coronel Barreras, ο οποίος υπηρέτησε ως ένας από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του Ελ Τσάπο, πριν από τη σύλληψή του στο Μεξικό το 2013. Άλλα μηνύματα που παρουσιάστηκαν στη δίκη έδειξαν ότι η 31χρονη συμμετείχε ενεργά στο να βοηθήσει τον σύζυγό της να αποφύγει τη σύλληψη από αμερικανικές και μεξικανικές αρχές έπειτα από μια αποτυχημένη επιδρομή το 2012 στην παραθεριστική πόλη Cabo San Lucas του Μεξικού. Σε μερικά από τα μηνύματα, ο Γκουζμάν της έγραψε, περιγράφοντας πώς είχε φύγει από τη βίλα του μπροστά στον ωκεανό, μόλις οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα ενός γειτονικού σπιτιού.

Τον βοήθησε επίσης να ξεφύγει από τη φυλακή Altiplano, μια φυλακή υψηλής ασφάλειας κοντά στο Toluca του Μεξικού, το 2015. Είχε συληφθεί χάρη στη συνεργασία ΗΠΑ και Μεξικού σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο στο Mazatlán. Οι εισαγγελείς λένε ότι η κυρία Κορονέλ, χρησιμοποιώντας τα προνόμια της επίσκεψής της, ενήργησε ως απεσταλμένος μεταξύ του συζύγου της και μιας ομάδας συνωμοτών, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της, ο οποίος σχεδίασε τη διαφυγή χτίζοντας μια σήραγγα στο ντους του κελιού του. Το 2016, αφού ο Ελ Τσάπο συνελήφθη ξανά και επέστρεψε στο Altiplano, η σύζυγός του προσπάθησε να τον βοηθήσει να δραπετεύσει ξανά, προσπαθώντας να δωροδοκήσει τον ανώτερο αξιωματούχο της φυλακής του Μεξικού, σύμφωνα με μαρτυρία στη δίκη. Πριν όμως ολοκληρωθεί το σχέδιο, ο Γκουζμάν εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: NY TIMES

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ