Όταν ο David Bowie συνεργάστηκε με τον Luther Vandross – ΒΙΝΤΕΟ

David Bowie και Luther Vandross, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες που δεν είναι πλέον στη ζωή. Ο David Bowie έφυγε το 2016 σε ηλικία 69 ετών, ενώ ο Luther Vandross είχε φύγει το 2005 σε ηλικία 54 ετών.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ήταν 1974. Τότε ο Luther Vandross έκανε φωνητικά στις συναυλίες του David Bowie και ήταν και το supporting act της περιοδείας. Ένα τραγούδι που έλεγε τότε ο Vandross με την συνοδεία των Mike Garson Band, ήταν το “Funky Music (Is a Part of Me)”. Το κομμάτι το είχε γράψει ο Luther Vandross και άρεσε πολύ στον Bowie.

David Bowie Luther Vandross

Οι δυο τους, δουλεύοντάς το, έφτιαξαν από αυτό ένα άλλο τραγούδι, το “Fascination”, το οποίο συμπεριελήφθη τελικά στο άλμπουμ του David Bowie, με γενικό τίτλο “Young Americans”, που κυκλοφόρησε το 1975.

Ένα διαφορετικό mix εμφανίσθηκε στην έκδοση σε box set του δίσκου “Sound + Vision” του 1989. Παρόλα αυτά αντικαταστάθηκε και πάλι με το αυθεντικό στην επανέκδοση της συλλογής το 2003.

David Bowie

Ο Bowie δεν είχε παίξει ποτέ το “Fascination” ζωντανά σε συναυλία. Γι’ αυτό και είχε προβαριστεί για να παιχτεί στην εμφάνιση του καλλιτέχνη στο Live Aid του 1985. Τελικά όμως, αυτό και το “China Girl” βγήκαν από το τελικό set list του Bowie.

Luther Vandross

Όταν οι δύο μουσικοί δούλευαν την μεταμόρφωση του “Funky Music (Is a Part of Me)” σε “Fascination”, ο David Bowie που είχε προσθέσει νέους στίχους, ρώτησε τον Luther Vandross αν θα τον άφηνε να το χρησιμοποιήσει στο επερχόμενο “Young Americans” και ο Αμερικανός καλλιτέχνης του απάντησε: «Τι εννοείς να σε “αφήσω” να το ηχογραφήσεις; Ζω σε ένα κτήριο όπου το ασανσέρ σπάνια δουλεύει και μου ζητάς να σε “αφήσω” να ηχογραφήσεις ένα από τα τραγούδια μου…;».

Το “Fascination” έγινε το πρώτο τραγούδι από το οποίο ο Vandross εισέπραξε πνευματικά δικαιώματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ