Η συνάντηση του Σον Πέν με τον Ελ Τσάπο δεν επισύρει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ

Η κρυφή συνάντηση του Αμερικανού ηθοποιού Σον Πεν με το βαρόνο των ναρκωτικών Ελ Τσάπο, προϊόν της οποίας είναι η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Rolling Stone, δεν τον εκθέτει σε δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δικηγόρο ειδικό σε θέματα υπεράσπισης δημοσιογράφων.

“Το απλό γεγονός ότι μίλησε μαζί του δεν επισύρει κανέναν κίνδυνο ποινικής δίωξης εναντίον του, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Φλόιντ Αμπραμς, της δικηγορικής εταιρείας Cahill Gordon & Reindell της Νέας Υόρκης, που έχει υπερασπιστεί σειρά αμερικανικών εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων, κυρίως δημοσιογράφους από τους οποίους οι αρχές ζητούσαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

Ο Σον Πεν δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ακόμη και αν είχε ενεργήσει ως απλός ιδιώτης, λέει. “Το γεγονός ότι ενήργησε ως δημοσιογράφος, στην καλύτερη περίπτωση, θα τον βοηθήσει να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται σε συνωμοσία μαζί του. Δεν είναι έγκλημα να μιλάς με κάποιον. Εάν (ο Ελ Τσάπο) του έδωσε χρήματα ή συμβουλές για να αποφύγει να εντοπιστεί, αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά, μόνο το γεγονός της συνάντησης, της συνέντευξης, της σύνταξης ενός άρθρου δεν αρκεί για την δικαιολόγηση ποινικής δίωξης”.

Κατά τη γνώμη του, αυτό που μπορούν να κάνουν οι αμερικανικές αρχές είναι να ανακρίνουν τον Σον Πεν για να αποκαλύψει τον τόπο όπου κρυβόταν ο έμπορος ναρκωτικών, αλλά το θέμα δεν τίθεται πλέον μετά την σύλληψή του, την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός δικηγόρος δεν μπορεί να φέρει στη μνήμη του περιπτώσεις δίωξης Αμερικανών δημοσιογράφων επειδή πήραν συνέντευξη από καταζητούμενους.

Ωστόσο, το θέμα μπορεί να επανέλθει σε περίπτωση δίκης του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Σον Πεν να καταθέσει ως μάρτυρας. “Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Πεν”, λέει ο Φλόιντ Αμπραμς.

Εν αναμονή, οι μεξικανικές αρχές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Σον Πεν και την ηθοποιό Κέιτ ντελ Καστίγιο. Δύο μεξικανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι αρχές θέλουν να ακούσουν τις καταθέσεις τους για να προσδιορίσουν ενδεχόμενες ευθύνες τους.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθεση από τον Σον Πεν ζητούν οι μεξικανικές αρχές για τον Ελ Τσάπο

Το βίντεο του Σον Πεν με τον βαρόνο των ναρκωτικών

Πως ο Σον Πεν “επηρέασε” τις αρχές για να φτάσουν στον “Ελ Τσάπο”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ