Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου – ΒΙΝΤΕΟ

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το αιματοκύλισμα στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, οι νεκροί είναι εννέα, ενώ ο αριθμός ανέρχεται στους δέκα, αν συνοπολογίσει κανείς και τον αυτόχειρα που θεωρείται από την αστυνομία ως ο δράστης.

Επίσης, για «προσεκτική λήξη συναγερμού» κάνει λόγο η αστυνομία του Μονάχου σε ανάρτησή της στο Twitter και επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή της επίθεσης έχει βρεθεί το πτώμα άνδρα που αυτοκτόνησε.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να πρόκειται για τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, έδρασε μόνος του.

Το tweet της αστυνομίας: 

 

Νωρίτερα η Αστυνομία του Μονάχου είχε ανακοινώσει ότι τα μαζικά μέσα μεταφοράς της πόλης, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί, λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Ταυτόχρονα, είχε φροντίσει να ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν όλους τους δημόσιους χώρους καθώς και να μην ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες με τις δράσεις της αστυνομίας μετά την επίθεση, προκειμένου να μην διευκολύνουν τον δράστη ή τους δράστες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας: Νέοι ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά στους τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ

«Θεωρούμε ότι έχουμε βρει τον δράστη», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου, Ουμπέρτους Αντρέ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αποκάλυψε ότι «υπάρχουν παιδιά μεταξύ των τραυματιών και νέοι μεταξύ των νεκρών» της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως υπάρχουν 16 τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά και εννέα νεκροί και συνολικά δέκα στον αριθμό μαζί με τον δράστη-αυτόχειρα.

Ο Αντρέ μίλησε για την ταυτότητα του δράστη λέγοντας ότι πρόκειται για άτομο 18 ετών, ιρανογερμανικής καταγωγής που έμενε καιρό στο Μόναχο επισημαίνοντας ότι δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Τέλος, για το αν ο δράστης έχει άμεση σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ο αρχηγός της αστυνομίας απάντησε αρνητικά τονίζοντας, ωστόσο, πως «η έρευνα θα συνεχιστεί».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου του αρχηγού της αστυνομίας:

Στο μεταξύ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

Μαρτυρία Έλληνα από το Μόναχο: Είδα 5-6 ανθρώπους στο έδαφος – Οι 2 πρέπει να ήταν νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ

Τη στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο περιέγραψε στην ΕΡΤ, ο Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας, Αναστάσιος Χονδρονικολής που βρισκόταν στο σημείο. 

«Ήμουν με τη γυναίκα μου στο εμπορικό κέντρο. Ήμασταν σε κατάστημα, χτύπησε ο συναγερμός, μας έβγαλαν στην ταράτσα και εκεί είδα τον πραγματικό εφιάλτη, είδα 5-6 ανθρώπους στο έδαφος, οι δύο πρέπει να ήταν νεκροί, ήταν απερίγραπτο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χονδρονικολής.

«Άρχισαν οι φωνές, κλάματα. Μπήκαμε σε μία αίθουσα, κάτι σαν σχολή οδηγών από τις 6 και ήρθε ο στρατός και μας έβγαλε γύρω στις 11.00 το βράδυ και πήγαμε να δώσουμε κατάθεση. Είχε πάρει ο ιδιοκτήτης της αίθουσας οδηγίες να μείνουμε στο χώρο σκυμμένοι κάτω», συμπλήρωσε.

«Υπήρχε ένας μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και μοίραζε φυλλάδια. Ήταν παράξενο για καλοκαίρι. Τον χαιρετήσαμε και του κάναμε πλάκα», είπε ο κ. Χονδρονικολής αναφορικά με τον δράστη που φέρεται να είναι μεταμφιεσμένος.

« Ακούσαμε πυροβολισμούς πρώτα από τον δράστη και μετά προφανώς αντάλλαξαν πυροβολισμούς με δυο αστυνομικούς», συμπλήρωσε και επεσήμανε: «Πιστεύω ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας, μπορεί να ήταν δύο-τρεις γιατί υπήρχαν πολλοί τραυματίες σε διάφορα μέρη».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Η στιγμή της εφόδου των αστυνομικών στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου. Όπως φαίνεται στο βίντεο οι άνδρες της αστυνομίας μπαίνουν μέσα στο εμπορικό κέντρο από το χώρο του πάρκινγκ.

Στην εκκένωση του σταθμού του μετρό στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου όπου σημειώθηκε η επίθεση προχώρησε η γερμανική αστυνομία. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το σημείο και να απομακρυνθούν καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ