Η πτήση προς το θάνατο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σοκ έχει προκαλέσει η αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις. Αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa συνετρίβη την Τρίτη στις 11:20 τοπική ώρα, καθώς έχασε απότομα ύψος από τα 38.000 στα 6.000 πόδια μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ λεπτών,  με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 150 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο αεροπλάνο επέβαιναν Ισπανοί, Γερμανοί καθώς και Τούρκοι πολίτες. Ανάμεσά τους και δύο βρέφη αλλά και μαθητές μιας τάξης ενός γερμανικού σχολείου που συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Μάλιστα, συγκλονίζει η πληροφορία ότι κάποιοι από τους Γερμανούς μαθητές δεν επιβιβάστηκαν στο μοιραίο Airbus, καθώς ξέχασαν τα διαβατήριά τους και αναγκάστηκαν να επιτρέψουν στο ξενοδοχείο.

Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ και όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στη συνέντευξη Τύπου, είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο μόλις χθες, ενώ ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι νέες έρευνες στις Άλπεις

Οι έρευνες στο τόπο της συντριβής του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, όπου έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί και Ισπανοί, σταμάτησαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Πέντε αστυνομικοί έμειναν όλη τη νύχτα στο σημείο όπου κατάπεσε το αεροσκάφος σε βουνοπλαγιά των γαλλικών Άλπεων, εκεί όπου είναι διασκορπισμένα χιλιάδες θραύσματα του αεροπλάνου και πτώματα επιβατών.

Δεν εξέπεμπψε σήμα κινδύνου 

Το πλήρωμα του Airbus A320 δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γενική διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας.

«Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Μοιραία, λοιπόν, μετά από αυτή τη διευκρίνιση αυξάνονται τα ερωτήματα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βορείως της Νίκαιας.

Μέρκελ, Ραχόι και Ολάντ στο σημείο της τραγωδίας

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβούν στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας με το Airbus της Germanwings, σήμερα στις 15:00…

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέβαλε χθες, Τρίτη, το βράδυ τα συλλυπητήριά του στους Μέρκελ και Ραχόι.

“Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος”, διευκρίνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευσαν τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο.

Εντοπίστηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του Airbus Α320.  Οι αναλυτές αναμένεται να εξετάσουν το μαύρο κουτί για να καταλάβουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης που οδήγησε σε αυτή τη τραγωδία.

To Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας 24 ετών και περιλαμβανόταν από το 1991 στον στόλο της Germanwings, σύμφωνα με την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών airfleets.net. 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για την ανατριχιαστική στιγμή όταν είδε να περνά από πάνω του σε χαμηλό ύψος το μοιραίο αεροσκάφος της Germanwings.

Ο Σεμπαστιάν Ζιρού ανέφερε, μιλώντας στο BFMTV, «Δεν υπήρχε καπνός, τίποτα, αλλά δεδομένου του ύψους στο οποίο πετούσε, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει τα βουνά, ήταν αδύνατο».

«Ήταν εντυπωσιακό. Πετούσε πολύ χαμηλά, ίσως στα 1.500 – 2.000 μέτρα. Δεν υπήρχε χρόνος να αντιδράσω», είπε ο εργαζόμενος ενός μύλου στο Prads-Haute-Bleone στις γαλλικές Άλπεις.

 Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε φόβους ότι δεν αναμένεται να βρεθούν επιζώντες, επισημαίνοντας ότι η περιοχή στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος είναι εξαιρετικά δύσβατη. Ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε από την πλευρά του πως ενεργοποίησε τον υπουργικό πυρήνα για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Σοκαρισμένη από την τραγωδία» δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανία Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο Πρόεδρο και με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο.

Ο Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τραγωδία» επισημαίνοντας ότι μεταξύ των επιβατών ήταν 45 Ισπανοί πολίτες. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ισπανία συνεργάζεται με τις γαλλικές και γερμανικές αρχές για την έρευνα.

Lufthansa: Προς το παρόν θεωρούμε τη συντριβή δυστύχημα

«Πέπλο» μυστηρίου καλύπτει την συντριβή του μοιραίου Airbus της γερμανικής εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, στις γαλλικές Άλπεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Lufthansa, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για δυστύχημα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε εκτελέσει 58.313 πτήσεις στα 24 χρόνια που πετούσε και σημείωσε ότι «η εταιρεία προς το παρόν θεωρεί τη συντριβή του δυστύχημα».

Γνωστός βαρύτονος ανάμεσα στους επιβάτες του Airbus

Ένας από τους κορυφαίους βαρύτονους της Γερμανίας ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες του αεροσκάφους Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwingsπου συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο βαρύτονος Oleg Bryjak επέστρεφε στο Ντίσελντορφ μετά από παραστάσεις στο Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης.

Η Όπερα του Ντίσελντορφ ανακοίνωσε ότι ο Oleg Bryjak επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος, ενώ ο διευθυντής δήλωσε:

«Χάσαμε έναν εκπληκτικό ερμηνευτή και έναν υπέροχο άνθρωπο. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι». 

Η ποδοσφαιρική ομάδα που την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στο μοιραίο Airbus

Μια ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης κατηγορίας της Σουηδίας, που επρόκειτο να ταξιδέψει με το αεροσκάφος Α320, σώθηκε όταν τα μέλη της αποφάσισαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να αλλάξουν σχέδια και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω Μονάχου και όχι μέσω Ντίσελντορφ.

Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας Dalkurd FF του Μπόρλενγκε, που επέστρεφαν από την προετοιμασία τους στην Καταλονία, σκόπευαν αρχικά να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Germanwings που πραγματοποιούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη για το Ντίσελντορφ. Όταν όμως έφτασαν στη Βαρκελώνη διαπίστωσαν ότι αν επέλεγαν τη συγκεκριμένη πτήση θα έπρεπε να κάνουν πολύωρη στάση στο Ντίσελντορφ, αναμένοντας το επόμενο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Σουηδία. Για τον λόγο αυτό προτίμησαν να κλείσουν τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις σε τρεις διαφορετικές πτήσεις που θα τους πήγαιναν στη Στοκχόλμη μέσω Ζυρίχης και Μονάχου.

“Σε όσους προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μας τις τελευταίες ώρες, τους λέμε ότι είμαστε στα σπίτια μας και είμαστε καλά. Ήταν ένα άλλο αεροπλάνο. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη”, έγραψε στο Twitter ο τερματοφύλακας Φρανκ Πέτερσον.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση στο Facebook

Ο αθλητικός διευθυντής Άντιλ Κίζιλ αφηγήθηκε στην εφημερίδα Aftonbladet πώς σώθηκαν κατά τύχη: “Στην πραγματικότητα, έπρεπε να πάρουμε αυτό το αεροπλάνο”, που συνετρίβη σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες. “Εκείνη την ώρα απογειώθηκαν τέσσερα αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς τα βόρεια, περνώντας από τις Άλπεις. Ήταν τέσσερα αεροπλάνα και είχαμε παίκτες στα τρία από αυτά. Μάλλον είχαμε απίστευτη τύχη”, πρόσθεσε.

Η Dalkurd FF είναι η ομάδα της κουρδικής κοινότητας της Σουηδίας και έχει οπαδούς μεταξύ των Κούρδων της διασποράς σε όλον τον κόσμο.

Αναπάντητα ερωτήματα για την απώλεια επικοινωνίας με τον πιλότο

Μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας σηκώθηκε και πλησίασε το μοιραίο Airbus όταν χάθηκε η επαφή με τον Πύργο Ελέγχου, όπως αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ από την ώρα που χάθηκε το σήμα του αεροσκάφους μέχρι και τη συντριβή στις Γαλλικές Άλπεις, ο Πύργος Ελέγχου καλούσε συνεχώς τον πιλότο. Όμως εκείνος δεν αποκρινόταν με αποτέλεσμα να σηκωθούν για την αποφυγή τρομοκρατικής πράξης ένα πολεμικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο της χωροφυλακής, τα οποία προσέγγισαν το σημείο. 

Δείτε απευθείας όλες τις εξελίξεις για τη συντριβή του Airbus A320 της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa.

σχολίασε κι εσύ