Η πρώτη γυναίκα διοικητής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

Η πρώτη γυναίκα διοικητής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

Στην ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο διορίστηκε η ταξίαρχο Κριστίν Λουντ, διαδεχόμενη τον Κινέζο στρατηγό Τσάο Λιου. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει τη διοίκηση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

 

Από τις 13 Αυγούστου η 56χρονη ταξίαρχος από την Νορβηγία θα βρίσκεται στο νησί της Αφροδίτης όπου θα αναλάβει τη διοίκηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία. 

“Η ταξίαρχος Λουντ έχει μια εξαίρετη 34χρονη στρατιωτική σταδιοδρομία” είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι- Μουν.

H Κριστίν Λούντ υπηρέτησε ως υποδιοικήτρια στο Νορβηγικό Επιτελείο Στρατού από το 2007-2009 και ήταν η πρώτη γυναίκα που προβιβάστηκε το 2009 σε ταξίαρχο και διορίστηκε αρχηγός του Επιτελείου της Νορβηγικής Εθνοφρουράς.

Ακόμα, έχει υπηρετήσει στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως και σε Σαουδική Αραβία και Αφγανιστάν.

Η 56χρονη ταξίαρχος κατατάχθηκε στο στρατό της χώρας της το 1979 και από τότε έχει υπηρετήσει στον Λίβανο και τη Γιουγκοσλαβία, ενώ από το 2007 έως και το 2009 ήταν υποδιοικητής του νορβηγικού πεζικού και επιτελάρχης της εθνοφυλακής. 

πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ