Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αναστασιάδη μετά την εγχείρηση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλεύεται, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε δεκαπέντε λεπτά, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «δεν περιορίστηκε σε φιλοφρονητική ανταλλαγή απόψεων». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έγινε σύντομη ανταλλαγή απόψεων για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά την αναχώρηση του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε στο δωμάτιό του, της καρδιοχειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου, τους δημοσιογράφους και προέβη σε σύντομη δήλωση, μιλώντας με συγκίνηση για τα όσα έζησε με την περιπέτεια της υγείας του. Πλαισιωμένος από τον Αμερικανό καρδιοχειρουργό, Ντέβιντ ‘Ανταμς και τον ομογενή επεμβατικό καρδιολόγο, Γιώργο Ντάγκα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση.

 

 

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο και να μεταβεί σε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή το αργότερο τη Δευτέρα. Επίσης, ανέφεραν ότι η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του «εξελίσσεται ομαλά και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα». Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα βρίσκεται σε ξενοδοχείο, θα τον επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν και ενδεχομένως η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ «και ευελπιστώ», τόνισε, «κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών θα δοθεί η ευκαιρία έτσι ώστε να ανταλλάξουμε ολοκληρωμένες σκέψεις και απόψεις για τη διαχείριση του μεγάλου θέματος που αφορά την πατρίδα μας και βεβαίως τη διασφάλιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν τα Χριστούγεννα θα μπορέσει να βρίσκεται στην Κύπρο, επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Με την ευκαιρία της συνάντησής μου με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν, θα ήθελα να εκφράσω σε όλους εσάς τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη γιατί με πολλή ακεραιότητα και εξαίρετο ήθος μεταδώσατε ακριβώς αυτό, που ένας εξαίρετος καθηγητής, ο κ. Ντέιβιντ ‘Ανταμς και η ομάδα του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιώργος Ντάγκας, έχουν επιτελέσει τις προηγούμενες των ημερών. Νοιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά και ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της επεμβάσεως, μια επέμβαση που δεν αποσκοπεί πλέον στην αντικατάσταση της βαλβίδας, αλλά στην διόρθωση κι αυτό έχει πάρα πολύ σημαντικές, ευεργετικές συνέπειες για τον ασθενή.

Ακριβώς, φεύγοντας είχα πει ότι θα αναθεωρήσω πολλά των μέχρι σήμερα προβληματισμών και σκέψεων. Μεταξύ των άλλων, είναι και η συνεργασία με τον δόκτορα Ντέιβιντ ‘Ανταμς ενισχύοντας την προσπάθεια τόσο στην Κύπρο, όσο και στην περιοχή, έτσι ώστε του ευεργετήματος που έτυχα να το έχουν όσο το δυνατό περισσότεροι. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας, καλές γιορτές, ιδιαίτερα όμως θέλω να μου επιτρέψετε να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τις προσευχές της ηγεσίας της εκκλησίας μας, της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας, των δεκάδων παροικιακών οργανώσεων των οποίων η αγάπη θέλω να πω με εξέπληξε και θέλω να ελπίζω πως πριν από τα Χριστούγεννα θα είμαι και πάλι στην αγαπημένη μας πατρίδα για να εργαστούμε όλοι μαζί για καλύτερες μέρες το 2015 και μετά».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Κύπρου, είπε: «Να μου επιτρέψετε να πω ότι βεβαίως δεν περιορίστηκε σε φιλοφρονητική ανταλλαγή απόψεων. Ήταν μια επίσκεψη ενδιαφέροντος. Όμως, γι’ αυτά θα πούμε πολύ περισσότερα όταν και εφόσον θα επιστρέψω στην πατρίδα μας και θα είμαι σε θέση να ενημερώσω βεβαίως και τους πολιτικούς αρχηγούς. Εξ’ όσων πληροφορούμαι, την ερχόμενη εβδομάδα θα με επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ενδεχόμενα και η κα Βικτώρια Νούλαντ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών και ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών θα δοθεί η ευκαιρία έτσι ώστε να ανταλλάξουμε ολοκληρωμένες σκέψεις και απόψεις όσο αφορά τη διαχείριση του μεγάλου θέματος που αφορά τη πατρίδα μας και βεβαίως τη διασφάλιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Στη συνάντηση Μπάιντεν-Αναστασιάδη παρέστησαν η σύζυγος του Κύπριου Προέδρου, ‘Αντρη Αναστασιάδη και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τύπου Maze, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, από τον δρ. ‘Ανταμς, για τη διόρθωση της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας, καθώς και για διόρθωση καρδιακής αρρυθμίας.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Βγήκε από την εντατική ο Αναστασιάδης

 

Οι ευχές του Σαμαρά στον Αναστασιάδη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ