Η πρώτη αντίδραση Μακρόν για το «Qatar Gate»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να πληροφορηθεί όλα τα σχετικά γεγονότα και να ενημερωθεί για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη έρευνα για διαφθορά η οποία διεξάγεται από τις βελγικές αρχές και συνδέεται με το Κατάρ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ για τον αγώνα Γαλλίας – Μαρόκου. Για το ταξίδι αυτό είχε δεχθεί έντονη κριτική, με Γάλλους πολιτικούς να τον καλούν να μην πάει στο Κατάρ για τον ημιτελικό του Μουντιάλ, ενώ μέσω τουQatar Gate”.

Τι γράφει ο Γαλλικός Τύπος για το Qatar Gate

Η ανταποκρίτρια της Realnews και του Realfm στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά μας μεταφέρει όσα γράφει ο Γαλλικός Τύπος σήμερα για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη

Qatargate“: Προς ένα πολύ σκληρό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Les Echos:  Σήμερα οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν για την επίσημη καταδίκη της φερόμενης παρέμβασης του Κατάρ στο θεσμικό τους όργανο, με μια αεροπορική συμφωνία για την Qatar Airways να βρίσκεται τώρα υπό εξέταση, ενώ η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, η οποία ‘ξεκίνησε’ την υπόθεση, παραμένει υπό κράτηση, μεταδίδει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Το σημερινό ψήφισμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα μπορούσε να ζητά  τη δημιουργία μιας θέσης αντιπροέδρου, που θα είναι υπεύθυνος για την ακεραιότητα και μιας επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των ‘κενών’ στους κανόνες διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, επισημαίνεται ότι δεν μπόρεσε να εμφανιστεί χθες ενώπιον της αίθουσας του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω …απεργίας στη φυλακή της. Θα ‘παραμείνει πίσω από τα κάγκελα’ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, τη νέα ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί για την ακρόασή της. Η βελγική αστυνομία έχει πλέον ανακτήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα στην υπόθεση. Η Roberta Metsola, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

 Le Figaro  «Στις Βρυξέλλες, οι υπηρεσίες πληροφοριών ερεύνησαν το “Qatargate“»

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου, η έρευνα της οποίας για το “Qatarargate” έχει γίνει viral, ανήρτησε χθες στο Twitter μια εντυπωσιακή φωτογραφία των χαρτονομισμάτων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, αναφέρει αρχικά η Rovan, παραθέτοντας τις σχετικές πληροφορίες. [..] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέχει πολύ από το να τελειώσει με αυτό το σκάνδαλο, σχολιάζεται στη συνέχεια. Κάθε μέρα φέρνει στο φως νέες αποκαλύψεις και έρευνες. Εάν το Κατάρ έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει την εικόνα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω λίγων ανθρώπων. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχε η Κρατική Ασφάλεια, η βελγική υπηρεσία πληροφοριών. Πέντε άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες τους βοήθησαν. “Η Κρατική Ασφάλεια εργάζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, για να χαρτογραφήσει τις υποψίες για διαφθορά ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες“, δήλωσε ο Vincent Van Quickenborne, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, στην ε/φ Le Soir. Ο πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri είναι πλέον ύποπτος ότι έλαβε χρήματα από το Μαρόκο.

Ενώ τα πρώτα μέτρα ελήφθησαν εσπευσμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – η Εύα Καιλή απομακρύνθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου την Τρίτη – ένα γενικότερο κλίμα καχυποψίας έχει επικρατήσει στο θεσμικό όργανο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μετά την απελευθέρωση της βίζας που υποσχέθηκε στο Κατάρ, η οποία αναβλήθηκε, είναι τώρα η αεροπορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Επιτροπής και της Qatar Airways τον Οκτώβριο του 2021, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εγείρει πολλές αμφιβολίες. Ορισμένοι ευρωβουλευτές θα ήθελαν να δουν τη συμφωνία αυτή να αναστέλλεται.

Το αρχικό σοκ έχει περάσει. Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του σοκ και του θυμού”, δήλωσε η Γαλλίδα σοσιαλδημοκράτης Sylvie Guillaume. Οι πολιτικές ομάδες επεξεργάζονταν χθες ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα. Το κείμενο, το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας θέσης αντιπροέδρου που θα είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μιας επιτροπής για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. “Θα ήταν επίσης απαραίτητο οι ευρωβουλευτές να υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Είναι υποχρέωση για τους Γάλλους, αλλά όχι για τους Γερμανούς ή για τους εκλεγμένους εκπροσώπους άλλων εθνικοτήτων“, τόνισε ο ευρωβουλευτής Daniel Freund. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επανέλθει αναπόφευκτα σε αυτό το σκάνδαλο όταν θα συναντηθεί με τους 27 της ΕΕ σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Le Figaro Η ακρόαση της Εύας Καϊλή, η οποία έχει φυλακιστεί για ένα πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά το Κατάρ, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος της Ανδρέας Ριζόπουλος.

Le Monde «Qatar Gate“: τι γνωρίζουμε για τις υποψίες διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η 44χρονη Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν συνελήφθη. Παρατίθενται πληροφορίες για τις σακούλες με χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στην οικία της αλλά και στην κατοχή του πατέρα της, για την πολιτική της καριέρα, την στάση και τις δηλώσεις της ως προς το Κατάρ

 

 

 

 

 

Exit mobile version