Η πρόταση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα

Η πρόταση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα

 

Το ενδεχόμενο να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν, άφησε ανοιχτό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ