Η Πρόεδρος της Αργεντινής συνάντησε τον Σνόουντεν στη Ρωσία

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρσνέρ, συνάντησε τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Μόσχα, τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Η κα Κιρσνέρ είχε επισκεφθεί τη Μόσχα το διάστημα 21-23 Απριλίου και όπως επιβεβαίωσε ένας από τους Αμερικανούς δικηγόρους του Σνόουντεν, ο Έντονι Ρομέρο, μιλώντας στην Buenos Aires Herald, που επικαλείται το ΡΙΑ-Νόβοστι, συναντήθηκε με τον καταζητούμενο στις ΗΠΑ για περισσότερο από μία ώρα. «Δεν γνωρίζω γιατί ακόμη δεν έκανε δημόσια δήλωση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Ρομέρο στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη ξένης χώρας που συναντά τον Σνόουντεν, ο οποίος ζει από τον Ιούνιο του 2013 στη Μόσχα, έπειτα από την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να του επιτραπεί η χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στη Ρωσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος του Σνόουντεν δεν μπόρεσε να διευκρινίσει, ποια ήταν τα θέματα που ενδέχεται να συζητήθηκαν με την Πρόεδρο της Αργεντινής, ούτε την ακριβή ημερομηνία και το χώρο της συνάντησης, όμως γνώριζε ότι ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ «γοητεύθηκε» από την επίσκεψη της Κιρσνέρ, που «του έκανε καλή εντύπωση».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο, πιθανώς να συζητήθηκε η καμπάνια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών την περίοδο 2006-2011, οι οποίες συγκέντρωναν στοιχεία για τη δραστηριότητα της κυβέρνησης της Αργεντινής στις Νήσους Φόκλαντ, «χρησιμοποιώντας ειδικότερα ιούς υπολογιστών και παραπληροφόρηση για τη δυσφήμηση των Αρχών της Αργεντινής».

Σύμφωνα με αντικρουόμενες πληροφορίες, που είναι δύσκολο να διασταυρωθούν λόγω του πέπλου ασφαλείας, το οποίο παρέχουν οι ρωσικές Αρχές, ο Σνόουντεν διαθέτει πιθανώτατα κατοικία, τόσο στη Μόσχα, όσο και στα περίχωρά της, και κατά περιόδους δεν διστάζει να εμφανιστεί ακόμη και δημοσίως, με συγγενείς και φίλους του από τις ΗΠΑ. Μιλώντας πρόσφατα μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ της Διεθνούς Αμνηστείας στο Λονδίνο, ο Σνόουντεν τάχθηκε κατά της νέας «πατριωτικής» αμερικανικής νομοθεσίας, εκτιμώντας ότι «οι Αρχές των ΗΠΑ, παρά το ότι αναγνώρισαν ως παράνομη και αναποτελεσματική τη μαζική παρακολούθηση, υποστηρίζουν την επιστροφή της χρησιμοποιώντας και πάλι το τρομοκρατικό χαρτί».

Ο Ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, δήλωσε ότι συμβούλευσε τον πελάτη του να αρνηθεί για λόγους ασφαλείας την αυτοπρόσωπη παρουσία του στη Νορβηγία, όπου κλήθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία Λογοτεχνίας και Ελευθερίας να παραλάβει το βραβείο προς τιμήν του συγγραφέα Μπέρνσον, λόγω της ύπαρξης συμφωνίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ Νορβηγίας και ΗΠΑ, που επιδιώκουν τη σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα από τις ΗΠΑ να μην περάσει το ρωσικό αέριο από την Ελλάδα

Βίντεο από την κόλαση φωτιάς στη Γκάνα με 90 νεκρούς

Λιοντάρι κατασπάραξε μοντέρ του Game of Thrones – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ