Η Πορτογαλία ζητάει… χρόνο

Η Πορτογαλία ζητάει… χρόνο

 

«Η Πορτογαλία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της δώσει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους καθορισμένους στόχους της σε ότι αφορά στην μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο Γκάσπαρ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αναμένει η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, με ρυθμό δηλαδή διπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψή της». Το 2012 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 3,2%.

Είναι «λογικό να υποθέσουμε» ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθεί στην Πορτογαλία περισσότερος χρόνος, είπε ο Γκάσπαρ στη βουλή, εκτιμώντας ότι η παράταση θα φθάσει πιθανώς το ένα ακόμη έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είχαν συνάψει μια δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισεκ. ευρώ με την Πορτογαλία το 2011, ήδη χαλάρωσαν τους στόχους της Λισαβόνας για το έλλειμμα, δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο το Σεπτέμβριο του 2012.

Η Πορτογαλία στοχεύει να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ της φέτος. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αναμένει τα τελικά στοιχεία θα δείξουν ότι το έλλειμμα παρέμεινε κάτω από το 5% το 2012. Στόχος είναι η Λισαβόνα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2014.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ