Η πιο τρελή θεωρία από Βρετανό ιστορικό τέχνης: Ρωμαϊκά αντίγραφα τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν

Την ώρα που κάποιοι βλέπουν τις πιθανότητες της Ελλάδας να αυξάνονται για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, χάρη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Daily Mail επέλεξε να αναδείξει την άποψη “επιφανούς” ιστορικού τέχνης που λέει ότι τα λεγόμενα Ελγίνεια δεν είναι ελληνικά, αλλά… ρωμαϊκά.

Ο Νάιτζελ Κόνσταμ εξέδωσε ένα μικρό βιβλίο, στο οποίο αναφέρει ότι πολλά από τα έργα τέχνης που “αρπάχτηκαν” από τον 7ο κόμη του Έλγιν το 1800 είναι στην πραγματικότητα ρωμαϊκές αντιγραφές των αρχικών ελληνικών που είχαν διαβρωθεί από την όξινη βροχή που προκαλούσε ο καπνός από τις καμινάδες των σπιτιών στην Αθήνα.

Αυτή η εκρηκτική, όπως τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα, θεωρία, βασίζεται στην πρόσφατη ανακάλυψη μιας καμινάδας κοντά στον Παρθενώνα που χρησιμοποίησε ο σπουδαίος γλύπτης Φειδίας για να φτιάξει εκεί τα εκμαγεία για τα γιγαντιαία μπρούτζινα αγάλματά του. Η θεωρία του ιστορικού τέχνης έφτασε στα αυτιά του νυν 94χρονου κόμη του Έλγιν και προκάλεσε αναταράξει στο Βρετανικό Μουσείο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο Κόνσταμ, που είναι γλύπτης και ειδικός σε δημιουργίες από χαλκό, επιμένει ότι η θεωρία του είναι ισχυρή “επειδή τα στοιχεία που τη στηρίζουν είναι τόσο απλά και προφανή που ακόμα και ένας μη ειδικός, μπορεί να δει τις διαφορές”.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι τα ρωμαϊκά αγάλματα είχαν λαξευτεί διαφορετικά και δείχνουν πολύ πι ο καθαρά από τα ελληνικά, τα οποία είχαν δημιουργηθεί με εργαλεία από εύθραυστο σίδηρο και ορείχαλκο, που δημιουργούσαν στο μάρμαρο μικροσχισμές, οι οποίες επέτρεπαν στον καπνό από τις καμινάδες να μπαίνει πιο βαθιά στο άγαλμα και να το διαβρώνει.

Ο λόρδος Μπρους, γιος και διάδοχος του νυν λόρδου του Έλγιν, ωστόσο, δηλώνει στην εφημερία ότι δεν πείθεται. “Δεν μπορεί να έχει προκληθεί τόση μόλυνση από τις καπνοδόχους. Η θεωρία του τουλάχιστον δεν είναι τόσο γελοία όσο μια άλλη που κυκλοφορεί και θέλει τον Παρθενώνα να ήταν τόπος ταφής νεαρών παρθένων” δηλώνει χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο Σεμπάστιαν Σέξπιρ, ο οποίος έσπευσε να εικάσει και την ανακούφιση της Αμάλ Κλούνεϊ που δεν εκπροσωπεί πια την ελληνική κυβέρνηση στην διεκδίκηση των Γλυπτών…

Πηγή: Espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ