Η Ουάσιγκτον καταδίκασε τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν σε Αιγύπτιους ακτιβιστές

Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμμαχος της Αιγύπτου, καταδίκασε, την Τετάρτη, την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 230 ακτιβιστές που είχαν συμμετάσχει την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

«Οι μαζικές δίκες και οι μαζικές καταδίκες αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας και στην εφαρμογή του δικαίου» επέμεινε η Ψάκι, η οποία επιπλέον έκρινε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει αδύνατο το ενδεχόμενο οι καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία να έχουν εξετασθεί με δίκαιο τρόπο».

Διακόσιοι τριάντα ακτιβιστές που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε το 2011 ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, καταδικάσθηκαν σήμερα σε ισόβια κάθειρξη, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης, ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Άχμεντ Ντούμα, έγινε νωρίτερα γνωστό από δικαστικές πηγές.

Τριάντα εννέα ανήλικοι καταδικάσθηκαν επίσης σε ποινές κάθειρξης 10 ετών από το ίδιο δικαστήριο για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης κατά το 2011.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ