Η νέα μελέτη για τους ταυροκαρχαρίες που ανατρέπει όσα ξέραμε

Μία νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τους καρχαρίες, και συγκεκριμένα για τους ταυροκαρχαρίες. Οι ταυροκαρχαρίες φτάνουν σε μήκος τα 3,5 μέτρα και ζυγίζουν πάνω από 200 κιλά. Είναι γνωστοί για την απρόβλεπτη και συχνά επιθετική συμπεριφορά. Συγκαταλέγονται στους κορυφαίους θηρευτές των ωκεανών, αλλά και ο κορυφαίος θηρευτής χρειάζεται φίλους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρχαρίες είναι ικανοί να κάνουν… φίλους. Μπορούν να αναπτύξουν συντροφικές σχέσεις και δείχνουν προτιμήσεις για συγκεκριμένους καρχαρίες, αποφεύγοντας άλλους.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που συνέλεξαν από 3.000 καταδύσεις στα Φίτζι. Το Θαλάσσιο καταφύγιο καρχαριών στον ύφαλο των Φίτζι, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων στον πλανήτη.

Οι καταδύσεις έγιναν σε διάστημα 13 ετών και καταγράφηκαν συμπεριφορές 91 ταυροκαρχαριών. Οι εν λόγω καρχαρίες ξεχώριζαν λόγω των εξωτερικών τους χαρακτηριστικών, όπως σημάδια, παραμορφώσεις και τραύματα. Χρησιμοποιώντας έναν αριθμό στατιστικών προσεγγίσεων, οι ερευνητές έψαξαν για μοτίβα σχέσεων μεταξύ τους, που θα μπορούσαν να εξηγηθούν από παράγοντες που δεν οφείλονται στην τύχη.

Πραγματικά, οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις ότι δημιουργήθηκαν μακροχρόνιες σχέσεις.

“Μερικοί ταυροκαρχαρίες φαίνεται να προτιμούν μακροχρόνιους συντρόφους και να αποφεύγουν άλλους”, δήλωσε ο Δρ Juerg Brunnschweiler, ανεξάρτητος ερευνητής καρχαριών από την Ελβετία που σχεδίασε τη μελέτη.

“Η εργασία σε μεγάλο σύνολο δεδομένων από τα Φίτζι ήταν πραγματικά συναρπαστική και επιστημονικά σημαντική, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ερευνητικό χάσμα σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους καρχαριών” ανέφερε ο Δρ Thibaut Bouveroux, μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Dauphin Island Sea Lab των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Bouveroux συνήθως διερευνά πώς και γιατί τα θαλάσσια θηλαστικά δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς. Για αυτήν τη μελέτη, χρησιμοποίησε τις δεξιότητες ανάλυσης κοινωνικής δομής και τις εφάρμοσε στους ταυροκαρχαρίες των Φίτζι. “Η διαθέσιμη μακροπρόθεσμη συλλογή δεδομένων μάς έδωσε μια πραγματική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα εάν οι ταυροκαρχαρίες είναι σε θέση να αναπτύξουν κοινωνικούς δεσμούς σε μια παρεχόμενη τοποθεσία και πώς επηρεάστηκαν με την πάροδο του χρόνου”, είπε.

Η προστατευόμενη από τη θάλασσα περιοχή στα ανοικτά των ακτών του μεγαλύτερου νησιού των Φίτζι, το Viti Levu, φιλοξενεί οκτώ είδη καρχαρία και εκατοντάδες είδη ψαριών.

«Το Beqa Adventure Divers διατηρεί μια βάση δεδομένων που περιέχει δεδομένα για όλα τα είδη καρχαριών, δεδομένα συμπεριφοράς και πολλές άλλες παραμέτρους από κάθε κατάδυση. Είναι μια πλούσια πηγή όλων των ειδών πληροφοριών», δήλωσε ο Brunnschweiler. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε καταδύσεις με «δολώματα» – όπου οι εταιρείες κατάδυσης τοποθετούν τροφή στον ωκεανό για να προσελκύσουν καρχαρίες στην τοποθεσία κατάδυσης – θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, προειδοποίησαν οι ερευνητές. «Η παρουσία ταυροκαρχαρία στο SRMR [Fiji’s Shark Reef Marine Reserve] καθοδηγείται από τη χωρική συσσώρευση που προκαλείται από τη σίτιση, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας» σημείωσε ο ερευνητής.

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ