Η κρεατοφαγία προκαλεί… άνοια

Η κρεατοφαγία προκαλεί…  άνοια

Οι γλυκοτοξίνες αποδεικνύονται η νέα «σιωπηλή» διατροφική απειλή που προκαλεί άνοια και αλτσχάιμερ.

Οι γλυκοτοξίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στα κρέατα όταν ψήνονται στο φούρνο, στο γκριλ ή στο τηγάνι, αλλά και σε άλλα φαγητά που μαγειρεύονται σε μεγάλες θερμοκρασίες.  Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους, οι γλυκοτοξίνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στον εγκέφαλο. Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ευρήματα και υποψίες προηγούμενων ερευνών για τον επιβλαβή ρόλο αυτών των ουσιών.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, υποστηρίζουν ότι τα ποντίκια, τα οποία τράφηκαν με διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, εμφάνισαν συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών (του βήτα αμυλοειδούς) στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Το βήτα αμυλοειδές θεωρείται κατ’ εξοχήν «ένοχο» για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους άνω των 60 ετών έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα και στις μειωμένες νοητικές – γνωσιακές επιδόσεις.

Οι ίδιες ουσίες (τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας «γλυκοτοξίνες», πράγμα που μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, αλλά ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» και, γι’ αυτό, συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Η Ελένη Βλασσάρα εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για τις ουσίες AGEs και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αποτελούν μια σοβαρή σιωπηλή για την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες (άνοια, διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, γήρανση του δέρματος, περιοδοντικές νόσους κ.α.), καθώς οι γλυκοτοξίνες συσσωρεύονται διαχρονικά και σιγά – σιγά στον οργανισμό, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οξειδώνοντας τα κύτταρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ