Η ΕΤΑ αφοπλίζεται

Η ΕΤΑ αφοπλίζεται

Συνομιλίες με την ισπανική και γαλλική κυβέρνηση επιζητά η ΕΤΑ, προκειμένου να διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους και την παράδοση των όπλων.

Η βασική εφημερίδα Naiz δημοσίευσε περίληψη της δήλωσης της ΕΤΑ, με την οποία οι αυτονομιστές εμφανίζονται έτοιμοι για συνομιλίες για την επιστροφή των κρατούμενων μελών της οργάνωσης, δίνοντας τέλος στη στρατιωτική τους δομή, με πλήρη αφοπλισμό.

 Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ανακοίνωση σε πλήρη μορφή, θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση.

Πάντως το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, αν και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.

Οι βάσκοι αυτονομιστές στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι θα ακούσουν τις προτάσεις της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα τους. Εξάλλου πριν από περίπου ένα χρόνο η ETA είχε ανακοινώσει το τέλος του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία, που διαρκούσε για περισσότερες από σε τέσσερις δεκαετίες, αφήνοντας πάνω από 800 νεκρούς. Στο μεσοδιάστημα όμως η ανακοίνωση του τερματισμού της ένοπλης βίας έχει παραβιαστεί.

Η οργάνωση φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη στη Χώρα των Βάσκων και εσχάτως πλήττεται σοβαρά από μεγάλες ήττες με πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών και την ανακάλυψη πολλών κρησφύγετων μι οπλισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ