Η ΕΕ επιβεβαιώνει το στόχο συμφωνίας για τη “διατλαντική εταιρική σχέση”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ελπίζει στην υπογραφή της διατλαντικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες «μέχρι το τέλος του 2015», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύναψη έως το τέλος του 2015, της συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και των επενδύσεων (YNP) που είναι φιλόδοξη, συνολική και αμοιβαία επωφελής» αναφέρουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά την εταιρική σχέση, επίσης γνωστή με το ακρωνύμιο “ΤΤΙΡ”, «έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και ότι η Ευρώπη εγκαταλείπει μια σειρά από αρχές όπως η διατήρηση των δημοσίων υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο τέλος της συνόδου.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙΡ ξεκίνησαν το Ιούλιο του 2013 με στόχο την άρση των εμπορικών φραγμών, μεταξύ των δύο συνασπισμών και ιδιαίτερα για την επίτευξη κανονιστικών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για να διευκολυνθεί το εμπόριο.

Αλλά αυτή η συμφωνία αποκρυσταλλώνει τους φόβους των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Μια άλλη μεγάλη συζήτηση αφορά την πιθανή παρέμβαση των ξένων επιχειρήσεων στη δημόσια πολιτική μέσω της διαιτησίας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ