Η Bild κατά των αντιμουσουλμανικών διαδηλώσεων

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild και 50 προσωπικότητες της χώρας ζήτησαν σήμερα να σταματήσει η αυξανόμενη ξενοφοβία, μία ημέρα αφότου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών γερμανικών πόλεων για «να διαμαρτυρηθούν για τον εξισλαμισμό της χώρας».

Η Bild κυκλοφόρησε σήμερα με μια έκκληση κατά του κινήματος PEGIDA στο πρωτοσέλιδό της και στο πρώτο «σαλόνι» της, στη 2η και 3η σελίδα, με δηλώσεις από 50 Γερμανούς πολιτικούς και προσωπικότητες.

«Λένε “όχι” στην ξενοφοβία και “ναι” στη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Bild Μπέλα Άντα στο άρθρο γνώμης του με τίτλο «Μαζί ενάντια στο μίσος για τους ξένους».

Στην εκστρατεία της εφημερίδας συμμετέχουν πρώην πολιτικοί, διασημότητες και επιχειρηματίες.

«(Το PEGIDA) απευθύνεται σε κενές προκαταλήψεις, στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία», έγραψε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. «Μια ματιά στο παρελθόν μας και στην οικονομική λογική μάς λέει ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να απεχθάνεται στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων την πρωτοβουλία της Bild υποστηρίζουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σταρ της ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, ο 76χρονος σταρ της ποπ Χάινο και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ.

Στη χθεσινή διαδήλωση «κατά του εξισλαμισμού» της κοινωνίας πήραν μέρος 18.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία της Δρέσδης στην ανατολική Γερμανία, ένας αριθμός ρεκόρ από την έναρξη των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από το κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης).

Στην προηγούμενη διαδήλωση στη Δρέσδη, τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, είχαν συμμετάσχει 17.500 άνθρωποι.

Χθες παρά τις δηλώσεις πολιτικών από όλα τα κόμματα, και κυρίως της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κατά του PEGIDA οι διαδηλωτές φώναξαν και πάλι «Είμαστε ο λαός!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές κατά της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Παράλληλα περίπου 3.000 αντι-διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη Δρέσδη με το σύνθημα «Ελάτε να μιλήσουμε. Ας αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα προβλήματα». Η συγκέντρωση αυτή πραγματοποιήθηκε κυρίως έπειτα από έκκληση μιας ένωσης οργανώσεων με το όνομα «Δρέσδη για όλους».

Στην υπόλοιπη Γερμανία οι διαδηλωτές κατά του PEGIDA ήταν περισσότεροι από τους υποστηρικτές του.

Στο Ροστόκ, μια άλλη πόλη της ανατολικής Γερμανία, οι αντίπαλοι του κινήματος ακούστηκαν, φωνάζοντας κυρίως «Καλώς ήρθατε στη Δύση».

Στην Κολωνία «μερικές χιλιάδες» αντίπαλοι του PEGIDA ήρθαν αντιμέτωποι με «μερικές εκατοντάδες» ανθρώπους που κατήγγειλαν τον «εξισλαμισμό της χώρας». Οι γέφυρες στον Ρήνο, το δημαρχείο και ο εμβληματικός καθεδρικός ναός της πόλης είχαν σβήσει τα φώτα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του κινήματος.

Στο Βερολίνο περίπου 300 οπαδοί του κινήματος συγκεντρώθηκαν κοντά στο δημαρχείο, ενώ 5.000 αντι-διαδηλωτές, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, κατευθύνθηκαν προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Τα φώτα στο κτίριο αυτό, σύμβολο του Βερολίνου, είχαν επίσης σβήσει. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Η Γερμανία διαθέτει μια από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες για την παροχή ασύλου. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα αυξήθηκε στους 200.000 πέρυσι, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 2012.

Το κίνημα PEGIDA ισχυρίζεται ότι τάσσεται κατά «του εξισλαμισμού» της γερμανικής κοινωνίας, ότι είναι αντίθετο στους τζιχαντιστές και τους ξένους που αρνούνται να ενσωματωθούν. Εχθροί του: το Ισλάμ, οι ξένοι, τα μέσα ενημέρωσης («που λένε ψέματα»), η πολιτική ελίτ, η πολυπολιτισμικότητα που καταστρέφει τον γερμανικό, χριστιανικό πολιτισμό.

Όμως το PEGIDA έχει προκαλέσει αναταράξεις και στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας με πολλούς να φοβούνται ότι η άνοδός του ενδέχεται να ενισχύσει το ευρωσκεπικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ