Η ασθένεια του άνθρακα εντοπίστηκε σε νεκρό άλογο

Η ασθένεια του άνθρακα εντοπίστηκε σε νεκρό άλογο

Ένα άλογο που βρέθηκε νεκρό στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, έπασχε από την ασθένεια του άνθρακα, ανέφερε μια ντόπια κτηνίατρος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Διαγνώστηκε άνθρακας σε ένα άλογο που πέθανε. Στο κοπάδι υπήρχαν και έξι φοράδες που τις έχουμε βάλει σε καραντίνα. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, έχουν φυσιολογική θερμοκρασία”, είπε η Τζανίνα Βόιτας, κτηνίατρος στο Τομάσοφ Λουμπέλσκι της ανατολικής Πολωνίας.

Σύμφωνα με την Βόιτας, οι τοπικές αρχές θα αποφασίσουν για την επιβολή τυχόν περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων στην περιοχή.

Ο άνθρακας πλήττει κυρίως τα φυτοφάγα ζώα και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με το άρρωστο ζώο είτε από το κρέας που θα καταναλώσει, γεγονός που σημαίνει ότι μια επιδημία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές κρέατος μιας χώρας. Οι περισσότερες μορφές της ασθένειας είναι θανατηφόρες όμως ορισμένες θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Δύο κρούσματα άνθρακα σε ζώα εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουγγαρία, όπου ένας άνθρωπος παρουσίασε επίσης συμπτώματα της ασθένειας και λαμβάνει θεραπεία. Ο βάκιλος του άνθρακα διαδίδεται είτε από μολυσμένες πηγές ύδατος είτε εάν μετά από παρατεταμένη ξηρασία σημειωθούν πλημμύρες σε μια περιοχή.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο κρούσμα άνθρακα στην Πολωνία ήταν το 2001, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) που εδρεύει στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ