Η Άγκυρα ετοιμάζει επίσημο αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν

Η Τουρκία ετοιμάζει το επίσημο αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο βαρύνει η υποψία ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα» συμπλήρωσε.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα συμβεί.

«Δεν επιβεβαιώνουμε ακόμη την παραλαβή αιτήματος έκδοσης, βρισκόμαστε σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Έχουν καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσουν» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου σημείωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε από μια πολύ μικρή μερίδα του στρατού και πως αυτή δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ή τους Kούρδους μαχητές και χαρακτήρισε τις ένοπλες δυνάμεις «το τελευταίο προπύργιο» του δικτύου του Γκιουλέν.

Επισήμανε πως 14 στρατιωτικοί κρατούνται στην παράκτια πόλη Μαρμαρίς για την επίθεση με στόχο τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά ακόμη αρκετά μέλη της ομάδας δεν έχουν συλληφθεί και πρόσθεσε πως δεν αγνοείται κανένα στρατιωτικό όχημα, άρμα μάχης ή ελικόπτερο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ανεβάζει τους τόνους ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ

Προειδοποίηση του Σουλτς προς την Τουρκία

Εκκαθαρίσεις και στο τουρκικό υπουργείο Παιδείας – Απολύθηκαν 15.200 υπάλληλοι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ