Η 29χρονη επιστήμονας πίσω από τη φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας

Παγκόσμια αναγνώριση κέρδισε μια 29χρονη προγραμματίστρια, η Κέιτι Μπούμαν, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη του αλγόριθμου για τη δημιουργία της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας στα χρονικά.

«Φανταστείτε να προσπαθήσετε να φωτογραφίσετε ένα πορτοκάλι που βρίσκεται στη Σελήνη με το κινητό σας. Φαντάζει αδύνατο. Κάτι ανάλογα δύσκολο ανέλαβαν οι επιστήμονες που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν μια μαύρη τρύπα στο διάστημα… Και δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Κέιτι Μπούμαν», μεταδίδει το CNN.

Η 29χρονη ήταν ακόμη φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο φημισμένο ΜΙΤ πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισε να γράφει τον αλγόριθμο με σκοπό να φωτογραφίσει τη μαύρη τρύπα.

Αυτή ήταν που ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε την ανάπτυξη του προγράμματος για να μπορέσει να συνθέσει την ιστορική φωτογραφία της μαύρης τρύπας σε απόσταση άνω των 50 εκατομμυρίων ετών φωτός (500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χλμ από τη Γη), στην καρδιά ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία, του Μessier 87.

Για την δρα Μπόουμαν η σύνθεση της φωτογραφίας με τη μαύρη τρύπα, που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω του Διαδικτύου, ήταν η υλοποίηση μιας προσπάθειας που φάνταζε μέχρι τώρα αδύνατη.

Κατενθουσιασμένη η 29χρονη φωτογραφήθηκε δίπλα στο laptop της την ώρα που «φόρτωνε» τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα. «Παρακολουθώ με δέος, καθώς η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που δημιούργησα είναι στη διαδικασία της ανασύνθεσης», σχολίασε στην ανάρτησή της στο Facebook.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ