Handelsblatt: Πρόσκληση ή παραγγελία της Μέρκελ στον Τσίπρα;

«Η Μέρκελ θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα» επιγράφεται το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ιδιαίτερη ένταση των προηγούμενων εβδομάδων ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, απροσδόκητα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μία πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο Τσίπρας, που συμπληρώνει οκτώ εβδομάδες στην εξουσία είχε παραπονεθεί προσφάτως διότι δεν έχει προσκληθεί ακόμη στο Βερολίνο».

«Αντιπαράθεση για το πρόβλημα ρευστότητας- ο Έλληνας Πρωθυπουργός έρχεται στο Βερολίνο» είναι το πρωτοσέλιδο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα καταγράφει τα εξής: «Τη Δευτέρα στις 15:30 η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήκωσε η ίδια το ακουστικό για να μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Τσίπρα να έρθει στο Βερολίνο, για να ξεκαθαρίσουν τα διαμφισβητούμενα θέματα. Ο Τσίπρας συμφώνησε. Την επόμενη Δευτέρα θα έρθει στη γερμανική πρωτεύουσα για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη».

Πρόσκληση ή… παραγγελία;

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα, που δεν έχει διευκρινιστεί για το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Του επέδωσε πρόσκληση ή του παρήγγειλε να εμφανιστεί;» διερωτάται η Handelsblatt. Η εφημερίδα επικαλείται πάντως εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η επίσκεψη Τσίπρα αποσκοπεί σε μία «αποκλιμάκωση της κατάστασης» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Σε ανταπόκριση από τη γερμανική πρωτεύουσα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Βερολίνου επιλέγει ένα μείγμα αποκλιμάκωσης και επίθεσης. Πάντως η γραμμή που φαίνεται να εκφράζει ο (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Ζάιμπερτ είναι ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δεν πρέπει να επιβαρυνθεί (με το ελληνικό ζήτημα). Η Μέρκελ θα σκιαγραφήσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη σύνοδο, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Γερμανοί πολιτικοί υπέρ των πολεμικών αποζημιώσεων

DW: O Τσίπρας σε δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο

Μαριάς στην Ευρωβουλή: Λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ