Guardian:Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους νεοναζί

Guardian:Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους νεοναζί

 

Στην «αδυναμία αντιμετώπισης από τις ελληνικές αρχές της βίας που προκαλείται από τη Χρυσή Αυγή» αναφέρεται ο Guardian ενώ κάνει αναφορά στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το θέμα.

Όπως επισημαίνει, «ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει βρεθεί υπό πρωτοφανή πίεση να πατάξει τα ρατσιστικής φύσης εγκλήματα», δηλαδή «τις επιθέσεις κατά μεταναστών από τους νεοναζί».

Ο Guardian κάνει αναφορά στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ενώ ο Έλληνας καθηγητής, Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εφήμερο φαινόμενο ούτε μονάχα το προϊόν της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει κάτι αρρωστημένο στην ελληνική κοινωνία, το οποίο εκφράζει η Χρυσή Αυγή», εκτιμά ο καθηγητής, προειδοποιώντας ότι η οργάνωση είναι πιθανό να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικούς πόρους μέσα από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει αναφορά στην ιδιαίτερα επικριτική έκθεση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι απειλείται η ίδια η δημοκρατία από τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι οι συντηρητικοί κυβερνώντες φοβούνται πως η νομοθεσία

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας προσθέτει ότι «όπως και στη Βαϊμάρη που ανέδειξε τον Χίτλερ, έτσι και στην Ελλάδα οι αντίπαλοι του ναζισμού, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ελίτ, έχουν μείνει σιωπηλοί, μέχρι την πρόσφατη παρέμβαση του Νάνου Βαλαωρίτη. Η απουσία δημόσιας συζήτησης έχει ενισχύσει τη γοητεία του μυστηρίου μιας οργάνωσης της οποίας η λειτουργία παραμένει αδιαφανής. Τα τοπικά ΜΜΕ μοιάζουν να έχουν χάσει την ιστορία της Χρυσής Αυγής. Μέχρι σήμερα, οι οικονομικοί υποστηρικτές και οι σύμβουλοι του κόμματος παραμένουν υπό ένα πέπλο μυστικότητας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ