Google Doodle: 105 χρόνια από τη γέννηση της Siti Latifah Herawati Diah

Το σημερινό Google doodle γιορτάζει την Ινδονήσια δημοσιογράφο Siti Latifah Herawati Diah, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 και ίδρυσε το 1955 την πρώτη αγγλόφωνη εφημερίδα στη Ινδονησία, την The Indonesian Observer.

Ως το μόνο μέσο με αγγλικές δημοσιεύσεις στην Ινδονησία για περισσότερο από μια δεκαετία, η εφημερίδα απαθανάτισε τις φιλοδοξίες και τις δυσκολίες ενός πρόσφατα ανεξάρτητου έθνους για ένα παγκόσμιο κοινό.

Ο Siti Latifah Herawati Diah σπούδασε δημοσιογραφία στο Barnard College της Νέας Υόρκης. Μετά την αποφοίτησή της επέστρεψε στην Ινδονησία το 1942, λίγο πριν την Εθνική Επανάσταση της Ινδονησίας, και έγινε ρεπόρτερ για το Newswire του United Press International (UPI).

Παντρεύτηκε τον συνάδελφό της δημοσιογράφο Burhanuddin Mohammad “BM” Diah, ο οποίος αργότερα το 1968 έγινε υπουργός Πληροφοριών. Η Herawati χρησιμοποίησε τις διπλωματικές της σχέσεις για να προστατεύσει τα ινδονησιακά πολιτιστικά μνημεία. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανακήρυξης του ναού του Borobudur ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Siti Latifah Herawati Diah ήταν επίσης ισχυρή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Ίδρυσε πολλές γυναικείες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Women’s Voice Empowerment Movement, το οποίο κινητοποιεί τις γυναίκες της Ινδονησίας να ψηφίσουν.

Το Google doodle για την Siti Latifah Herawati Diah

google doodle Siti Latifah Herawati Diah

Τα προσχέδια για το Google doodle

google doodle Siti Latifah Herawati Diah

google doodle Siti Latifah Herawati Diah

google doodle Siti Latifah Herawati Diah

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ