Γκουτέρες: Το Καράκας να μην καταφύγει στη χρήση «θανατηφόρας βίας» εναντίον των διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις Αρχές της Βενεζουέλας «να μην καταφεύγουν στη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον διαδηλωτών», καθώς εντείνονται οι φόβοι ενόψει της προσπάθειας της αντιπολίτευσης αργότερα σήμερα να παραλάβει και να διανείμει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση ανθρωπιστική βοήθεια που διέθεσαν κυρίως οι ΗΠΑ.

Η έκκληση διατυπώθηκε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του Γκουτέρες μετά τη συνάντησή του στην έδρα του ΟΗΕ, την τρίτη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας.

Την προηγουμένη, ο Γκουτέρες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επίσης κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Όπως και στη συνάντησή του με τον Αρεάσα, ο Γκουτέρες δημοσιοποίησε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ μια ανακοίνωση με την οποία απηύθυνε «σθεναρή έκκληση να αποφευχθεί η βία».

Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να μπει και να διανεμηθεί στη Βενεζουέλα πάση θυσία σήμερα η ανθρωπιστική βοήθεια που διέθεσαν κυρίως οι ΗΠΑ. Με την υποστήριξη ιδίως της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται σε αυτή την πρωτοβουλία, στην οποία βλέπει ένα πρόσχημα για να αρχίσει στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης του.

Σε επεισόδια χθες Παρασκευή αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην περιοχή των συνόρων της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία, η κυβέρνηση της οποίας στηρίζει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Μέχρι τώρα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αντιστέκεται στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται να πάρει θέση. Έχει προτείνει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ως μεσολαβητής, υπό τον όρο ότι οι δύο αντιμέτωπες παρατάξεις στη Βενεζουέλα θα συζητήσουν σοβαρά για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει οποιονδήποτε, ο Γκουτέρες επισήμανε τις τελευταίες ημέρες ότι εναντιώνεται σε κάθε «πολιτικοποίηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να χορηγείται με αμερόληπτο τρόπο (…) χωρίς στρατιωτικούς σκοπούς», σημείωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός εννοεί να «συνεχίσει να δρα συμμορφούμενος προς τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, την ανθρωπιά, την ουδετερότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία» όσον αφορά την κρίση στη Βενεζουέλα. Θα συνεργαστεί «με τους θεσμούς της Βενεζουέλας για να προσφερθεί βοήθεια στον πληθυσμό που τη χρειάζεται», συμπληρώνει.

Ο Χόρχε Αρεάσα προέδρευσε χθες Παρασκευή στον ΟΗΕ μιας συνάντησης στην οποία προσκλήθηκαν περίπου 60 χώρες (η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, το Ιράν, η Νικαράγουα, η Συρία, όπως και η Μιανμάρ), μέλη μιας ομάδας που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα για να υπερασπιστεί, όπως λέει, τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι χώρες αυτές ερίζουν πως οι καταστατικές αρχές παραβιάζονται από τη Δύση όσον αφορά τη Βενεζουέλα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις.

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για να σταματήσει τον πόλεμο και σκοπεύουμε να αναλάβουμε διάφορες πρωτοβουλίες σε διάφορα φόρα του ΟΗΕ, αλλά και εκτός του ΟΗΕ», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο αύριο (σ.σ. σήμερα Σάββατο) να συμβεί κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Προσευχόμαστε να μην έχουμε βιαιότητες» και την «έναρξη εμφυλίου πολέμου στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν υποβληθεί δύο διαμετρικά αντίθετα σχέδια απόφασης, το πρώτο από τις ΗΠΑ, το δεύτερο από τη Ρωσία. Δεν προγραμματίζεται ψηφοφορία, αφού a priori τα κείμενα αυτά είναι καταδικασμένα να καταψηφιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ