Γκάμπριελ: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν την οικονομία μας…

Γκάμπριελ: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πλήξουν την οικονομία μας…

Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, αλλά ήταν απαραίτητες για χάρη της ειρήνης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία την Παρασκευή, οι οποίες αφορούν τον ρωσικό τραπεζικό τομέα, αλλά και τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας μετά την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου ενός αεροπλάνου των Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες πάνω από μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

«Τι θα συνέβαινε αν η Ευρώπη δεν αντιδρούσε;», διερωτήθηκε ο Γκάμπριελ στη συνέντευξή του η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στη Γαλλία.

«Αν όλα τα διδάγματα που έχουμε μάθει στην Ευρώπη είναι ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο σε μια γειτονική χώρα χωρίς να συμβεί τίποτα, τότε αυτό θα κόστιζε πολύ περισσότερο από μερικές ποσοστιαίες μονάδες πιθανής (οικονομικής) ανάπτυξης», υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία ήταν αναπόφευκτες.

«Θα υπήρχαν πολύ πιο σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, αν η Ευρώπη δεν αντιδρούσε (…) Όταν διακυβεύονται ο πόλεμος και η ειρήνη, οι οικονομικές πολιτικές δεν μπορούν να είναι η κύρια ανησυχία», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ γίνονται αφού το γερμανικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα περιοριστεί κοντά στο μηδέν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, από ποσοστό 0,8% το πρώτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ- Άμαν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ότι θα παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά την ουκρανική κρίση.

Η Ελβετία έχει παγώσει τους πόρους του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όμως δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως το έχουν κάνει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα να υπάρχει μια χώρα που μπορεί να πει ‘δεν παίρνω θέση’. Και προσφέρουμε τη βοήθειά μας στην επίλυση της κρίσης, η οποία έχει φέρει ανασφάλεια και πόλεμο», επεσήμανε ο Σνάιντερ- Άμαν στην εφημερίδα Schweiz am Sonntag.

«Ο ρόλος μας θα αποδυναμωνόταν, αν επιβάλλαμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», υπογράμμισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.