Γιούνκερ-Τουσκ: Πρόοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για το προσφυγικό

Την πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αποτυπώνουν σήμερα σε κοινή επιστολή τους προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη χτες των εθνικών σημείων επικοινωνίας των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, συγκεκριμένη πρόοδος διαπιστώθηκε στη δημιουργία των 50.000 θέσεων. Όπως ανέφερε, τέσσερις από τις έντεκα χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Κυριακής (Αυστρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία) έχουν ήδη δεσμευτεί για τη δημιουργία 12.000 θέσεων, ενώ και η Ελλάδα παρείχε λεπτομέρειες για την πρόοδο στη δημιουργία των συνολικά 50.000 θέσεων υποδοχής για τις οποίες έχει δεσμευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η αρμόδια για τη Μετανάστευση εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, η Frontex ενημέρωσε χτες τις χώρες αυτές ότι απέστειλε επιστολές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, περιγράφοντας το είδος της υποστήριξης που σκοπεύει να παρέχει ο οργανισμός στα χερσαία σύνορα των παραπάνω χωρών, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Αυτό που απομένει τώρα, εξήγησε η ίδια, είναι να απαντήσουν οι συγκεκριμένες χώρες στα επιχειρησιακά σχέδια της Frontex και να επιτευχθεί συμφωνία.

Τέλος, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Ν. Μπερτό ενημέρωσε πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς σκοπεύει να επιστρέψει σύντομα στην Τουρκία για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το ναυάγιο στην Κάλυμνο – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκ – Τάφος για 31 παιδιά και βρέφη το Αιγαίο μέσα σε δύο ημέρες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ