Γιούνκερ: Ο Ερντογάν δεν σέβεται τις αρχές που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα

Στον Θάνο Μωριάτη

Για τα σχέδια αντιμετώπισης της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και την επόμενη ημέρα μιλά στη Realnews ο ΖανΚλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν βρεθεί στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών, στις 10-15 Μαΐου. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αναφέρεται στην ελληνική οικονομία, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πώς και πότε η χώρα μας έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη

Πώς σχολιάζετε τη στρατηγική εμβολιασμού της Ε.Ε.;

Στην αρχή της πανδημικής κρίσης, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν αρκετά ανοργάνωτη, καθώς τα κράτη-μέλη κοιτούσαν το εσωτερικό τους συμφέρον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση -και επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν διαθέτει επαρκείς πολιτικές όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας. Είχαμε συνοριακούς ελέγχους και απαγορεύσεις στις εξαγωγές, δύο κακές αποφάσεις που ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη. Ωστόσο, σήμερα, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού πηγαίνει καλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι σε θέση να επιτύχει τον εμβολιαστικό στόχο του 70% έως το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, τι θα κάνατε διαφορετικά; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να διορθώσουμε;

Αν και δεν θέλω να δώσω δημόσιες συμβουλές στην Επιτροπή, γιατί αποτελεί αρχή μου να μη σχολιάζω ούτε τους προκατόχους μου ούτε τους διαδόχους μου, καθώς είναι γεγονός πως είχα πάντα προκατόχους και πάντα θα έχω διαδόχους που είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τις επιδόσεις της Επιτροπής. Πιστεύω ότι στην αρχή της πανδημίας και στην αρχή των εμβολιασμών η επικοινωνία δεν ήταν η καλύτερη, επειδή η Ε.Ε. είχε δώσει την εντύπωση μιας καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια, και ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στο σύνολό τους σε διάστημα λίγων μηνών. Δεν έλαβαν υπόψη τις πιθανές αστοχίες που θα μπορούσαν να προκύψουν – και αναφέρομαι στην αποτυχία του AstraZeneca. Επομένως, στο θέμα της επικοινωνίας θα ήμουν λίγο πιο συνετός. Φυσικά, αυτό που λέω δεν αφορά μόνο την Επιτροπή, αλλά και τα διάφορα κράτη-μέλη. Ημασταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού το κατάλληλο εργαλείο για τη διευκόλυνση των ταξιδιών;

Η ιδέα δεν είναι κακή. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αυτό το είδος πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συμφωνώ απόλυτα με τον Ελληνα πρωθυπουργό όταν ζητά τέτοια πιστοποιητικά. Είναι καλό για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩKAI ΕΔΩΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ REALNEWS

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.