Γιούνκερ: Μετά το Brexit, πιο κεντρικό ρόλο το Βερολίνο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στη σαββατιάτικη Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει, ήδη, καλέσει την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Και αυτά τη στιγμή που μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

«Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ τονίζοντας  πως «οι Βρυξέλλες δεν φέρουν καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Στην προσεχή έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρέπει να εξεταστεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τα λαϊκιστικά κινήματα με τρόπο αποφασιστικό και ενωμένο», συνέχισε ο Γιούνκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε την υπόθεση νέων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο μέτρο που «οι λαϊκιστές (…) δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλλουν ηχηρά τις πολιτικές και αντιευρωπαϊκές ιδέες τους».

Πάντως, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος αυτής της χοντροκομμένης υποκίνησης μίσους. Μπορεί να αποδειχθεί γρήγορα ότι η Μεγάλη Βρετανία πήγαινε καλύτερα όταν ήταν μέσα στην ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποιος Ισπανός διεθνής απάντησε: «Το Brexit είναι ένας χορός του NBA»;

Συζήτηση Ομπάμα – Μέρκελ – Κάμερον για το Brexit

Ντάισελμπλουμ: Αυτό είναι το τίμημα του Brexit για την Βρετανία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ