Γιατί οι αρχαιολόγοι φοβούνται να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας

Οι αρχαιολόγοι φοβούνται πάρα πολύ να ανοίξουν τον τάφο 2.200 ετών του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), γνωστός και ως Γινγκ Ζενγκ, καθώς τρέμουν ότι μπορεί να υπάρχουν θανατηφόρες παγίδες.

Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα, που κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χ., βρίσκεται στην περιοχή Lintong, της πόλης Xi’an στην επαρχία Shaanxi. Φυλάσσεται από τον εμβληματικό στρατό από τερακότα (ή πήλινος στρατός), γλυπτά που προορίζονται να τον προστατεύσουν στη μετά θάνατον ζωή.

Ενώ τμήματα της νεκρόπολης έχουν εξερευνηθεί, ο ίδιος ο τάφος δεν έχει ανοιχθεί ποτέ λόγω των φόβων για το τι μπορεί να υπάρχει μέσα. Περίπου εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, ο Κινέζος ιστορικός, Σίμα Κιάν (Sima Qian), σε ένα κείμενο περιέγραψε πιθανές παγίδες με εκρήξεις μέσα στον τάφο.

Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang)
Ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), γνωστός και ως Γινγκ Ζενγκ

«Οι τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν βαλλίστρες οπλισμένες και έτοιμες να πυροβολήσουν οποιονδήποτε μπει στον τάφο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε υδράργυρος για την προσομοίωση των εκατό ποταμών, του ποταμού Γιανγκτσέ, του Κίτρινου Ποταμού και της μεγάλης θάλασσας. Μάλιστα ρυθμίστηκε να ρέει μηχανικά», αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με το IFL Science.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες απορρίπτουν το συγκεκριμένο κείμενο ως φανταστικό, μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου γύρω από τον τάφο ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. «Ο πολύ πτητικός υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει από ρωγμές, που αναπτύχθηκαν στην δομή του τάφου με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνά μας υποστηρίζει τις καταγραφές για τον τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν έχει ανοιχτεί ή λεηλατηθεί ποτέ», αναφέρεται στην μελέτη.

Στρατός από τερακότα Terracotta Army

Ο τρομερός και φιλόδοξος Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) ήταν ο πρώτος που κυβέρνησε την ενοποιημένη Κίνα και οι ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι έγινε εμμονικός με την κατανάλωση υδραργύρου σε μια άστοχη αναζήτηση για την αιώνια ζωή. Έπινε συχνά κρασί με υδράργυρο και πιθανολογείται ότι πέθανε από δηλητηρίαση από υδράργυρο σε ηλικία 49 ετών, όπως ανέφερε το BBC.

Οι φόβοι για τον υδράργυρο και οι θανατηφόρες παγίδες δεν είναι τα μόνα που εμποδίζουν τους αρχαιολόγους να πραγματοποιήσουν ανασκαφές στον τάφο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι μία ανασκαφή θα μπορούσε να βλάψει την δομική ακεραιότητά του.

Ο στρατός από τερακότα και το ταφικό συγκρότημα του Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και παραμένουν μερικές από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.

Στρατός από τερακότα Terracotta Army

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ