Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: «Δεν ευθύνεται ο Γκιουλέν για το πραξικόπημα στην Τουρκία»

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν βρισκόταν πράγματι πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να μας πείσει για αυτό σε κάθε επίπεδο, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούνο Καλ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θεωρεί το κίνημα του Γκιουλέν ακραίο, ισλαμιστικό ή τρομοκρατικό, ο Καλ απάντησε ότι πρόκειται για μια οργάνωση πολιτών «με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής αλλά και της λαϊκής εκπαίδευσης».

Ο Καλ πάντως σημείωσε πως δεν νομίζει ούτε ότι η τουρκική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την εξέγερση των στρατιωτικών, ότι δηλαδή επρόκειτο για σκηνοθετημένη ενέργεια.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν έγινε από την κυβέρνηση. Πριν από τη 15η Ιουλίου, η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει μια μεγάλη εκκαθάριση, επομένως κάποιοι στον στρατό θεώρησαν ότι έπρεπε να κάνουν πραξικόπημα γρήγορα, πριν τους πλήξει», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καλ προειδοποίησε εναντίον της μεγεθυνόμενης ρωσικής «απειλής» για τη Γερμανία και την Ευρώπη: «Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τις μάχιμες δυνάμεις της στα δυτικά της σύνορα. Δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει όλο αυτό άμυνα έναντι της Δύσης».

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποπειραθεί να επηρεάσει τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Πρέπει τουλάχιστον να περιμένουμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», ανέφερε στη συνέντευξή του στο Σπίγκελ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ