Γερμανικές εκλογές:Η σύγκριση

Γερμανικές εκλογές:Η σύγκριση

 

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν βάλει την κοινωνική δικαιοσύνη στο κέντρο του προγράμματός τους για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι συντηρητικοί (CDU-CSU), το μεγάλο ατού των οποίων είναι η δημοφιλής Άνγκελα Μέρκελ, υπόσχονται δημοσιονομική λιτότητα, επενδύσεις και δώρα στις οικογένειες.

 

ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Οι συντηρητικοί βλέπουν τη Γερμανία ως στυλοβάτη της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Γι’ αυτούς, οι χώρες της ευρωζώνης θα τα βγάλουν πέρα χάρη σε διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτουν κάθε μηχανισμό αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα μείωνε, όπως υποστηρίζουν, τα κίνητρα για δημοσιονομική πειθαρχία. Στη Γερμανία, οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ακολουθηθούν με αποφασιστικότητα, επιμένουν οι συντηρητικοί στο πρόγραμμά τους.

Οι σοσιαλδημοκράτες τάσσονται, όπως και οι συντηρητικοί, υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας. Όμως, γι’ αυτούς, οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανάγκη από μια νέα αναπτυξιακή ώθηση για να μειωθεί η ανεργία των νέων, που είναι πολύ υψηλή σε ορισμένες χώρες. Επιθυμούν να εγκαθιδρυθεί μια κοινή οικονομική κυβέρνηση και θέλουν ένα “κοινωνικό σύμφωνο σταθερότητας” το οποίο να επιτρέπει να εμποδίζεται το κοινωνικό ντάμπινγκ με την επιβολή ελάχιστων κοινωνικών προδιαγραφών.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Το SPD θέλει να εισαγάγει δια νόμου έναν ελάχιστο μισθό τουλάχιστον 8,50 ευρώ την ώρα σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει θεσπισμένος κατώτατος μισθός. Θα εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και σε όλη τη χώρα. Η CDU θέλει έναν ελάχιστο μισθό ο οποίος θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θα είναι διαφορετικός ανάλογα με τον κλάδο και την περιφέρεια.

Χάρη σε πιο αυστηρά νομικά εμπόδια, το SPD θέλει να περιορίσει την προσωρινή εργασία και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η CDU εκτιμά πως η προσωρινή εργασία και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων και προσφέρουν επίσης στις επιχειρήσεις μια χρήσιμη ευελιξία.

 

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ / ΟΔΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το SPD κρούει, στο πρόγραμμά του, τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ενοικίων –κυρίως στις μεγάλες πόλεις– που επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των οικογενειών με χαμηλά ή μέσα εισοδήματα. Υπόσχεται ένα “πρόγραμμα δράσης για μια πόλη αλληλεγγύης και κατοικίες με προσιτές τιμές” περιορίζοντας στα νέα συμβόλαια την αύξηση του ενοικίου στο 10% του μέσου όρου των ενοικίων στη συνοικία όπου βρίσκεται η κατοικία.

Η CDU ακολούθησε το παράδειγμα του SPD και υποστηρίζει ότι θέλει να περιορίσει την αύξηση των ενοικίων. Θέλει επίσης να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων στις οδικές υποδομές, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε 25 δισεκ. ευρώ.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Για τους συντηρητικούς, το παντρεμένο ζευγάρι και η οικογένεια είναι “το θεμέλιο της κοινωνίας μας”. Σε μια χώρα με υπογεννητικότητα, θέλουν να θεσπίσουν ένα νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για να ευνοήσουν τις οικογένειες με παιδιά. Έχουν επίσης υποσχεθεί μια αύξηση –την οποία δεν έχουν προσδιορίσει αριθμητικά– των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και μια αύξηση των συντάξεων των μητέρων οικογενειών.

Το SPD θέλει σταδιακά να διατίθενται δωρεάν οι υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, που σήμερα είναι επί πληρωμή ανάλογα με τα εισοδήματα των γονέων. Κάθε γονέας που θέλει να βάλει το παιδί του σ’ ένα σχολείο που είναι ανοιχτό όλη την ημέρα -πολλά σχολεία, ιδιαίτερα στη νότια Γερμανία, κλείνουν το απόγευμα- θα πρέπει να μπορεί να βρει μια θέση. Το SPD θέλει να καταργήσει το επίδομα που καταβάλλεται στις οικογένειες παιδιών ενός έτους και άνω που οι γονείς τους τα κρατούν στο σπίτι. Το επίδομα αυτό θεσπίστηκε την 1η Αυγούστου από την κυβέρνηση της Μέρκελ.

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Οι συντηρητικοί τάσσονται υπέρ μιας μεταναστευτικής πολιτικής με βάση τις ανάγκες της Γερμανίας. Απορρίπτουν την ιδέα της διπλής υπηκοότητας: τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη Γερμανία και έχουν γερμανικό διαβατήριο, πρέπει να αποφασίζουν σε ποια χώρα θέλουν να ανήκουν.

Οι σοσιαλδημοκράτες τάσσονται υπέρ της διπλής υπηκοότητας, κυρίως για τα παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στη Γερμανία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ