Γερμανικές εκλογές: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU

Μια ημέρα πριν από τις γερμανικές εκλογές είναι αδύνατο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος πολιτικός σχηματισμός θα προηγείται όταν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή – οι Σοσιαλδημοκράτες ή τα δύο Xριστιανικά Kόμματα CDU και CSU. Στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%. Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τα κόμματα διεξάγουν ακόμη και σήμερα προεκλογικές δηλώσεις. Στο πλευρό του υποψηφίου των δύο Χριστιανικών ΚομμάτωνΆρμιν Λάσετ η καγκελάριοςΆγκελα Μέρκελσυμμετείχε αυτή την εβδομάδα σε τρεις προεκλογικές εκδηλώσεις. Η τελευταία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στη γενέτειρα του Άρμιν Λάσεττο ΆαχενΤο κεντρικό μοτίβο αυτών των συγκεντρώσεων είναι ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα το SPD, η Γερμανία θα πάει αριστερά. 

Νέο ξεκίνημα;

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κολωνία ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, υποστήριξε την αναγκαιότητα της πολτικής αλλαγής, ενώ το κεντρικό σύνθημα της υποψήφιας των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, χθες στο Ντίσελντορφ ήταν ένα «οικολογικό ξεκίνημα». Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε στο Δεύτερο Γερμανικό Πρόγραμμα (ZDF) για μια ακόμη φορά, ότι προτιμά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα Χριστιανικά Κόμματα και τους Πράσινους.

Παράλληλα όμως δεν απέκλεισε ρητά τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Από την πλευρά τους το SPD και οι Πράσινοι δεν έχουν αποκλείσει καμία κυβερνητική συνεργασία – ούτε με το κόμμα Η Αριστερά. Σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Ντίντμαρ Μπαρτς, τόνισε ότι μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία θα επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή της Αριστεράς σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί: SPD-CDU/CSU, SPD-FDP-Πράσινοι, SPD-ΠράσινοιΑριστερά όπως και CDU/CSU-FDP-Πράσινοι. Επειδή κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί τουτο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται εκτός κυβερνητικού κάδρου. 

Πηγή: dw

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ