Γερμανία:Ζητούν απαγόρευση ακροδεξιού κόμματος

Γερμανία:Ζητούν απαγόρευση ακροδεξιού κόμματος

 

Την πρόταση να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), ενέκριναν οι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων. Οι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα να συστήσουν στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο, να παραπέμψουν το θέμα απαγόρευσης του κόμματος στη δικαιοσύνη.

Το NPD, που αυτοαποκαλείται “πατριωτική δύναμη”, έχει χαρακτηριστεί ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό και πιστεύεται ότι συνδέεται με βίαιες νεοναζιστικές ομάδες. Η προηγούμενη απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου, πριν από μια δεκαετία, απέτυχε επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ανεπαρκείς τις αποδείξεις.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι αρχές δύο κρατιδίων διατηρούν πάντως επιφυλάξεις για τις νομικές συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη παραπομπή της υπόθεσης εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Εγώ η ίδια και οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουμε ακόμη αν μπορούμε να υπερβούμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικασία απαγόρευσης του NPD», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία», πρόσθεσε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που διεξάγεται στο Ανόβερο.

«Απλώς θέλω να έχουμε καλές προοπτικές αν επιδιώξουμε την απαγόρευση του NPD», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ από την πλευρά του επανέλαβε ότι «είναι γνωστό ότι η καγκελάριος διαβλέπει σημαντικούς κινδύνους οι οποίοι πάντως θα πρέπει να εκτιμηθούν», προειδοποιώντας ότι στην αυριανή συνάντηση της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς στο Βερολίνο ενδέχεται να μην επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

Εφόσον οι πρωθυπουργοί συμφωνήσουν αύριο να ζητήσουν να τεθεί εκτός νόμου το NPD, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες, κάτι που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενδέχεται να πάρει χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ