Γερμανία: Συνεχίζονται οι έρευνες για το Άουσβιτς

Γερμανία: Συνεχίζονται οι έρευνες για το Άουσβιτς

 

Το γερμανικό Γραφείο που είναι αρμόδιο για τα εγκλήματα των ναζί ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει στη δικαιοσύνη τους φακέλους τριάντα προσώπων που είναι ύποπτα ότι είχαν διατελέσει φρουροί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με τη σύσταση να ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις για συνέργεια σε φόνο.

Το εν λόγω Γραφείο, το οποίο δεν μπορεί να ασκήσει το ίδιο διώξεις, εξέτασε 39 φακέλους προσώπων που είναι ύποπτα ότι είχαν διατελέσει φρουροί στο Άουσβιτς. Ο πιο ηλικιωμένος απ’ αυτούς είναι 97 ετών και εννέα ζουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας Κουρτ Σριμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λούντβιχσμπουργκ (δυτική Γερμανία).

“Οι φάκελοι θα διαβιβασθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς” στα κρατίδια στα οποία κατοικούν αυτοί οι ύποπτοι εγκληματίες πολέμου, εξήγησε ο Σριμ.

Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών για τα Εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού, το οποίο διευθύνει, πραγματοποίησε περισσότερες από 7.000 έρευνες αφότου συστάθηκε το 1958, αλλά δεν έχει δικαιοδοσία να ασκεί διώξεις.

Οι περιφερειακοί εισαγγελείς θα πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχει υλικό για να ασκηθούν διώξεις και αν οι κατηγορούμενοι είναι σε θέση να δικαστούν.

Το γραφείο είχε αρχικά εντοπίσει 49 πρόσωπα ύποπτα ότι είχαν διατελέσει φρουροί στο Άουσβιτς, το οποίο είχε κατασκευασθεί από τους ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία. Εννέα έχουν πεθάνει και τριάντα εξακολουθούν να ζουν στην Γερμανία.

Ένας από τους επιζώντες δικάζεται αυτή τη στιγμή στη Στουτγάρδη.

Περισσότερα από 6.000 πρόσωπα εργάσθηκαν στο Άουσβιτς, όπου περίπου 1,1 εκατ. εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι ή πολιτικοί αντίπαλοι των ναζί εξοντώθηκαν μέσα στους θαλάμους αερίων, από εξάντληση εξαιτίας των καταναγκαστικών έργων ή από ασθένειες.

Για περισσότερο από 60 χρόνια, τα γερμανικά δικαστήρια δεν δίκαζαν παρά κατηγορουμένους σε βάρος των οποίων διέθεταν άμεσες αποδείξεις ή μαρτυρίες.

Όμως η καταδίκη του ουκρανικής καταγωγής απάτριδος Τζον Ντεμγιανγιούκ το Μάιο του 2011 στη Μόναχο αποτέλεσε δικαστικό προηγούμενο. Ο Ντεμγιανγιούκ είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή στο φόνο 28.000 εβραίων, αφού το δικαστήριο τεκμηρίωσε ότι ήταν φρουρός στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ, έστω κι αν δεν αποδείχθηκε η άμεση συμμετοχή του στα εγκλήματα.

Η ανακοίνωση από το γραφείο που είναι αρμόδιο για τα εγκλήματα των ναζί έγινε την επομένη της έναρξης στο Χάγκεν (δυτική Γερμανία) της δίκης ενός πρώην Ες-Ες ηλικίας 92 ετών που κατηγορείται ότι σκότωσε το Σεπτέμβριο του 1944 έναν ολλανδό αντιστασιακό στη βόρεια Ολλανδία.

Από την αρχή των δικών των αξιωματούχων των ναζί, το 1945-46 στη Νυρεμβέργη, έχουν δικαστεί περίπου 106.000 γερμανοί ή ναζί στρατιώτες, 13.000 κρίθηκαν ένοχοι και οι μισοί καταδικάσθηκαν, σύμφωνα με το γραφείο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ