Γερμανία-Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση

Γερμανία-Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στο πλαίσιο των διερευνητικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου η συνάντηση των 21 στελεχών από τα τρία κόμματα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ, αλλά δεν αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε σημεία αιχμής των διαπραγματεύσεων έχουν αναδειχθεί η πολιτική στην αγορά εργασίας, με κεντρικό θέμα την καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ σε εθνικό επίπεδο, πρόνοια η οποία περιλαμβάνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους. Κατά την αποψινή συνάντηση δεν αναμένεται πάντως να εξετασθούν λεπτομέρειες.

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των CDU/CSU με τους Πράσινους, οι οποίοι σκοπεύουν, το αργότερο ως την Τετάρτη, να έχουν αποφασίσει εάν, στο πλαίσιο του Συνεδρίου τους το Σαββατοκύριακο, θα εισηγηθούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Κύκλοι πάντως των Πρασίνων δεν έδιναν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο, ενώ ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ έσπευσε και σήμερα ακόμη να υπενθυμίσει ότι είναι το δικό του και το κόμμα της κυρίας Μέρκελ που κέρδισαν τις εκλογές και, επομένως, είναι σημαντικό να τηρηθούν οι δικές τους προεκλογικές υποσχέσεις.

Εφόσον οι Πράσινοι αποσυρθούν από τις διερευνητικές συζητήσεις, πιθανότατα την Τετάρτη θα πρέπει να συναντηθούν εκ νέου CDU/CSU και SPD, ενδεχομένως μόνο σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμεί ταχεία κατάληξη των συνομιλιών ώστε στις 21 Οκτωβρίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής με τη νέα σύνθεση, η εικόνα να είναι ξεκάθαρη, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετέφερε την επιθυμία της να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Παράλληλα, SPD, Αριστερά και Πράσινοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Εκτός από τους Πράσινους, οι οποίοι στο Συνέδριό τους το Σαββατοκύριακο θα εκλέξουν και νέα ηγεσία, την Κυριακή συναντώνται στο Βερολίνο τα 200 κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο τα κομματικά στελέχη να απορρίψουν την προοπτική συνεργασίας με την κα Μέρκελ, καθώς ήδη η βάση του SPD εκφράζει αντίθετη άποψη. Η ηγεσία του SPD έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει ν�� θέσει το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στην κρίση των 470.000 μελών του κόμματος.

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.